Ce se mănâncă de Bobotează 2021? Mesele de sărbătoare continuă o dată cu 6 ianuarie. Românii au câteva mâncăruri specifice pentru această sărbătoare. Trebuie să ştiţi însă că pe 6 ianuarie 2021, în Ajunul Bobotezei se ţine post.

Citeste si: Când se pune busuioc sub pernă de Boboteaza 2021? Cea mai frumoasă tradiţie românească

Ce se mănâncă de Boboteaza 2021? Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de Bobotează, fetele tinere îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul. De asemenea, se spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. Se mai crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii înainte de ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. De Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se împrumută nimic.

Citeste si: Aghiasma Mare. Când se sfinteste apa de Boboteaza?

Un alt obicei mai este întrecerea bărbaţilor înot după cruce. Preotul aruncă o cruce în apă şi mai mulţi bărbaţi se aruncă pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot restul anului.

În trecut, bărbatul care aducea crucea la mal primea daruri de la domnitorul ţării.

Ce se mănâncă de Boboteaza 2021
Ce se mănâncă de Boboteaza 2021

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În unele sate, în trecut, femeile se adunau în grupuri mari, la una dintre ele acasă, şi aduceau mâncare şi băutură, cântau şi dansau. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care le apăreau în cale, îi duceau la râu şi îi ameninţau cu aruncatul în apă.

În alte zone ale lumii, tradiţiile şi obiceiurile de Bobotează sunt diferite.

Citeste si: Boboteaza 2021: Ce NU este bine să faci pe 6 ianuarie, de Botezul Domnului? Tradiţii româneşti

În Franţa, pe vremuri se gătea "la galette des rois”, o plăcintă care se împărţea, potrivit obiceiului, în tot atâtea felii câţi oameni erau la masă şi una în plus, denumită "a Bunului Dumnezeu” sau "a Fecioarei”, care era dată primului sărac.

Ce mănâncă românii de Bobotează

Amintind de înghețurile Bobotezei, când temperaturile reci culminează în perioada de iarnă, se prepară mai întâi piftiile. Aceste preparate din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și aromante cu usturoi trebuiesc pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie, scrie Wikipedia.org.

Citeste si: Ajunul Bobotezei 2021. Tradiții și superstiții

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nu lipsesc sarmalele și carnea friptă cu cârnați. Dulciurile obișnuite sunt lipiile, preparate cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână. Lipiile altfel obținute se servesc tradițional la mesele de botez ale creștinilor, amintind de turtele făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri și cozonaci.

Mesaje de Bobotează 2021

Fie că Botezul Domnului să va aducă pace, iubire, bucurie și fericire în mijlocul familiei.

Dragi prieteni, cu prilejul sărbătorii botezului Domnului va doresc pace și bucurie, pace și mântuire întru mulți și fericiți ani!

Sfânta de azi, să vă aducă bucurie, vindecare, reuşită şi mult spor în toate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si