Sfântul Dumitru este sărbătorit în fiecare an, pe 26 octombrie. Aceasta este o sărbătoare foarte importantă a toamnei din calendarul creștin ortodox. Anual, în București, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile.

Tradiţii de Sf. Dumitru, 26 octombrie 2021

În ziua Sfântului Dumitru se împarte vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau poamnă pentru sufletele celor trecuți în neființă.

Conform unei alte tradiții, în Ajunul sarbatorii Sfantului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Un obicei  de Sfântul Dumitru la români sunt focurile vii. In ajunul sarbatorii, in noaptea de 25 octombrie se tine “Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obisnuiesc sa aprinda focuri in cursi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sanatosi iar tinerii sa se casatoreasca.

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021

Citeste si: Ce se duce la biserică pentru pomenirea morţilor de Moşii de toamnă 2021?

Potrivit traditiei, persoanele care sar peste flacari vor fi sanatosi intregul an si feriti de necazuri, nenorociri si boli. Rolul focului este de a alunga atat fiarele, avand si puteri roditoare, astfel incat dupa ce este stins oamenii obisnuiesc sa arunce in gradina cenusa si carbuni, potrivit calendarortodox.

Femeile mai inaintate in varsta, in special cele din mediul rural, obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

Ziua Sfântului Dumitru se află printre ultimele sărbători importante ale toamnei, care totodată marchează si începutul iernii. Astfel, în acestă zi de sărbătoare români obișnuiesc să consume mai ales ultimele roade ale toamnei, preparând din acestea fel și fel de bunătăți culinare.

Tot pe 26 octombrie se spune că nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Destinul tragic de care au avut parte trei membri ai aceleiași familii din Bistrița. Au fost găsiți morți în casa lor- wowbiz.ro

De sărbătoarea Sfântului Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Potrivit tadiției populare, cine va respecta sărbătoarea Sf Dumitru, va fi ferit de boli sau lovituri.

La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți (în morminte) se fac muroni, vârcolaci, strigoni și, ieșind din pământ, nepăciuiesc pe cei vii, relatează sursa citată.

În tradiție se mai crede că așa cum e ziua de Sf Dumitru, așa va fi toată iarna, din punct de vedere meteorologic.

Totodată, dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul este senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră.

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Dumitru 2021! Mesaje, urări şi felicitări

Ce nu e bine să faci de Sfântul Dumitru?

De sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să lucrezi, altfel se spune că te vei îmbolnăvi, potrivit tradiției populare.

Pe 26 octombrie nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și trădat de propriul fiu- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

La sărbătoarea în cinstea Sfântului Dumitru nu se spală și nu se calcă, nici nu se coase şi nu se tricotează. 

Pe 26 octombrie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să speli sau să mături în gospodărie.

De Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.

La sărbătoarea în cinstea Sfântului Dumitru nu se spală și nu se calcă, nici nu se coase şi nu se tricotează. 

Totodată, de Sfântul Dumitru nu e bine să faci focul în casă, deoarece se spune că adevărata căldură e în sufletele oamenilor.

Citeste si: Sf Mihail şi Gavril 2021: Tradiţii trebuie să respectăm cu sfinţenie

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si