Arheologii sunt nedumeriți de descoperirea a zeci de morminte ale copiilor din Epoca Bronzului și Fierului în sudul Norvegiei.

Morminte de copii sub cercurile de pietre din Norvegia

Un loc de înmormântare pentru copii din epoca bronzului și fierului a fost dezgropat recent în Norvegia, iar arheologii nu știu sigur ce secrete ascunde.

Citește și: Descoperire uimitoare despre bebelușii îngropați sub "Piatra Dragonului" din Armenia. "Au avut parte de o naștere ieșită din comun"

Mormintele, fiecare marcate de cercuri de pietre așezate cu meticulozitate, au fost găsite de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Culturală din Norvegia, lângă Fredrikstad, la aproximativ 80 de kilometri sud de Oslo, lângă granița cu Suedia.

Secretul ascuns timp de aproape 3.000 de ani

"Au stat aici ca un secret milenar până când le-am găsit”, a declarat arheologul Guro Fossum pentru Science Norway.

"Le-am descoperit unul după altul și am ajuns la 41 de formațiuni rotunde de piatră”, spune omul de știință.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii- antena3.ro

Citeste si: Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”- wowbiz.ro

Cercurile de pietre, care măsoară aprox. 2 metri în diametru, au fost îngropate la câțiva centimetri sub pământ.

O nouă analiză de laborator arată că aproape toate mormintele au aparținut unor copii care au murit între anii 800 și 200 î.Hr. Mulți dintre copii erau sugari, iar alții aveau între 3 și 6 ani, scrie Live Science.

Ce secret întunecat ascund cercurile antice de piatră din Norvegia. Descoperirea i-a uluit pe arheologi

Ce secret întunecat ascund cercurile antice de piatră din Norvegia. Descoperirea i-a uluit pe arheologi

[Sursa foto: Live Science]

În timpul epocii nordice a bronzului și a fierului, se obișnua ca morții să fie incinerați pe ruguri și cenușa lor să fie îngropată sau aruncată în ocean.

Grupuri de pietre în formă de spirală sau roate au fost construite adesea peste locul de incinerare.

Dar mormintele de la Fredrikstad sunt neobișnuite. „Mormintele sunt foarte apropiate”, a spus Fossum.

"Trebuie să fi fost într-un peisaj deschis, cu drumuri în apropiere, așa încât toată lumea să fi știut despre ele. Gropile de gătit și șemineele din jurul locului sugerează că adunările și ceremoniile aveau loc în legătură cu înmormântările", spun arheologii.

Mormintele au fost aranjate cu meticulozitate. „Fiecare piatră a fost obținută dintr-o locație diferită și plasată într-un loc exact din formațiune”, a spus Fossum. „Ne-am întrebat cine a depus atât de mult efort”.

Răspunsul a venit odată cu revelația că majoritatea morților erau copii. „Erau morminte de copii mici”, a spus ea. „Acest lucru a fost făcut cu atâta grijă!”, s-au mirat arheologii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si