"Eu  postesc fara carne. Mananc aproape numai peste, branzeturi si, din cand in cand, oua. Iarna mananc, uneori, vita, porc sau oaie, curatand la micron grasimea in exces. Cred ca pateul vegetal, margarina, produsele «de post» fabricate «de casa», sunt copii pseudocomestibile ale tabloului lui Mendeleev, dubitabil igienice, iar foietajele, pateurile si placintele vandute din abundenta in patiserii in aceasta perioada infunda coronarele, din cauza grasimilor saturate, adica rele”, explica medicul Simona Tivadar, potrivit News.ro.

Ea precizeaza ca produsele din soia precum snitelul, carnatii, crenvurstii, laptele si branza, nu sunt altceva decat dorinta de a pastra ideea ca mancam de post, dar avem imaginea produselor din carne.

"Daca salata cu cartofi este inecata in ulei, imbunatatita cu seminte de floarea-soarelui si dovleac, nu va placea colecistului. Ghiftuiala cu produse de acest fel nu are legatura cu postul", explica Simona Tivadar.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Medicul nutritionist mai spune ca din copilarie isi aminteste ca postul inseamna asceza, mancare cat mai simpla, facuta in casa.

"Placinte cu varza si loboda coapte in cuptorul de paine, ulei de la «moara» satului, obtinut prin reala presare la rece, intre pietre si adaugat cu multa parcimonie in unele mancaruri, dar doar in zilele cu dezlegare la untdelemn. Cateva fructe uscate sau nuci, mamaliga si fasole, cartofi copti cu salata de varza murata sau zeama de varza, ca v-am mai spus doar ca bunicii mele si babelor din sat le statea gandul doar la antioxidanti

si bifidusi. Imi amintesc si ca vorba de naduf sau dojana a bunicii era: «Bata-l binele», ca era sau nu era post”, arata Simona Tivadar.

Ea le spune celor care nu pot tine postul cu mancare sanatoasa, facuta in casa si aleg produse care mai mult imbolnavesc, ingrasa, cresc colesterolul si trigliceridele, sa ii lase pe altii sa il tina.

"Mancati miercurea si vinerea doar legume si fructe, nu dracuiti in trafic si veti fi mai aproape de Rai. Altfel va apropiati mai mult de bypass-ul coronarian sau vesnica pomenire, nu neaparat duioasa", mai spune medicul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si