Plata salariilor vine la pachet și cu plata taxelor și impozitelor de către angajator. Astfel, un angajat primește două treimi din salariul brut, pentru că angajatorul trebuie să plătească cele necesară către stat.

Totuși, salariul minim pe economie a fost majorat de la 1 ianuarie 2024. Cât plătește angajatorul pentru taxe și impozite și ce români au parte de un venit lunar mai mare?

O treime din salariul angajatului merge către taxe și impozite

Pentru plata salariilor, angajatorul trebuie să plătească mai multe taxe și impozite. Astfel, pentru plata celor necesare către stat, angajatorul oferă o treime din salariul pentru muncitori.

Angajatorul plătește către stat taxa pentru asigurarea socială şi asigurarea socială de sănătate, pentru deducere personală, impozit pe venit sau contribuție asiguratorie pentru muncă.

Toate aceste taxe și impozite sunt deduse din salariul pe care ar trebui să îl primească angajatul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

taxe

Pentru a plăti salariile, angajatorul trebuie să se ocupe de achitarea unor taxe și impozite

[Sursa foto: istockphotos]

Salariul minim pe economie a fost majorat la data de 1 ianuarie 2024 la suma 3.300

de lei brut. Totuși, având în vedere toate taxele și impozitele, muncitorul încasează puțin peste suma de 2.000 de lei. Restul banilor ajung către stat, pentru plata taxelor și impozitelor, potrivit informațiilor transmise de observatornews.ro.

Citește și: Ei sunt românii cărora pensiile li se măresc cu 80%, după noua lege: "O creștere semnificativă”. Ministrul Muncii anunță și schimbarea vârstei de pensionare: "Fără nicio penalitate"

portofel bani

Ei sunt cei care au parte de un venit lunar mai mare

[Sursa foto: istockphotos]

Ce români beneficiază de un venit lunar mai mare?

Românii care muncesc în anumite domenii beneficiază de un venit lunar mai mare. În categoria românilor care câștigă mai bine se află angajații din agricultură și industria alimentară, unde salariul minim pe economie este de 3.436 lei.

Situația este mai îmbucurătoare pentru angajații din domeniul construcțiilor, unde salariul minim pe economie ajunge la 4.582 lei.

Indiferent de domeniul în care activează, o parte din salariul pe care ar fi trebuit să îl primească angajatul ajunge către stat, pentru plata taxelor și impozitelor necesare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si