Daca ai un abces dentar, retine ca acesta nu se vindeca de la sine. Ai nevoie de o vizita la medicul dentist, singurul care te va scapa de infectie si, daca este posibil, iti va salva dintele. Netratata, infectia se poate raspandi local sau in corp si poate cauza complicatii serioase. Citeste mai multe despre abcesul dentar in randurile de mai jos.

Cauzele abcesului dentar

Dintele este solid doar la suprafața. In interior, nervii, vasele de sange si tesuturile conectoare formeaza pulpa. Dacă patrund bacterii in interiorul dintelui, pulpa poate dezvolta infectii. Bacteriile se gasesc, in mod obisnuit, in gura si au tendinta de a forma o pelicula pe dinti, care se numeste placa bacteriana. Acizii produsi de bacteriile din placa ataca dintii și gingiile, rezultatul fiind aparitia cariilor si a bolii gingivale. 

Printr-o astfel de carie sau o fisura a dintelui, bacteriile ajung la pulpa. In acest caz, se formeaza un abces la varful radacinii dintelui, numit abces periapical. Cand bacteriile intra prin gingie in tesuturile care sustin dintii, se formeaza un abces parodontal. Abcesul dentar este favorizat de:

  • Igiena orala deficitara. Fara un periaj regulat, placa se aduna pe dinti.
  • Consumul excesiv de dulciuri, sucuri sau orice aliment care contine zahar.
    Zaharul hraneste bacteriile din gura, in detrimentul sanatatii dintilor.
  • Traumatisme ale dintilor sau gingiilor. Fisurile dintelui sau ale gingiei permit bacteriilor sa patrunda in interiorul lor.
  • Un sistem imunitar slabit. Din aceasta categorie fac parte și persoanele suferinde de anumite afectiuni, cum ar fi diabetul. Anumite tratamente, cum sunt cele care includ steroizi sau chimioterapie, afecteaza, de asemenea, imunitatea si predispun la aparitia abceselor.

Simptomele abcesului dentar

Anumite semne indica existenta unui abces dentar:

Durere persistenta la nivelul dintelui sau radianta pe maxilar sau nervul facial

  • Durere in timpul masticatiei
  • Inrosirea gingiei
  • Senzatia de gust rau
  • Umflarea gingiei din jurul dintelui afectat
  • Febra
  • Dificultati la inghitire sau respiratie
  • Inflamarea nodulilor limfatici

Exista pacienti care nu acuza niciun simptom si descopera ca au abces la o radiografie. Lipsa simptomelor este rezultatul faptului ca infectia a gasit un loc de drenaj.

Tratamentul abcesului dentar

Tratamentul are ca scop principal inlaturarea infectiei. Astfel, medicul stomatolog poate lua mai multe masuri printre care:

  1. Deschiderea abcesului si drenarea acestuia. In acest sens, dentistul va face o mica incizie pentru a permite puroiului sa fie eliminat, apoi va spala zona cu solutie salina. Uneori, plasarea unui mic tub din cauciuc asigura drenajul corespunzator pe masura ce inflamatia se reduce.
  2. Obturatia de canal. Aceasta procedura elimina infectia si ajuta la salvarea dintelui. Medicul deschide dintele, indeparteaza tesutul afectat si dreneaza abcesul. Procedura continua prin umplerea canalelor cu un material permanent si sigilarea dintelui. In unele cazuri, pentru a creste rezistenta dintelui, se introduce un pivot in acesta. Daca este ingrijit corespunzator, un dinte salvat prin obturatie de canal poate rezista o viata intreaga.
  3. Extractia dentara. Daca nu poate fi salvat, medicul extrage dintele si elimina infectia.
  4. Administrarea de antibiotice. Daca infectia nu s-a raspandit dincolo de dintele afectat, antibioticele nu sunt, mereu, necesare. Insa, cand infectia s-a raspandit la ceilalti dinti, la osul maxilar sau in alte zone, medicul prescrie antibiotice pentru a o distruge. 

Abcesul dentar este o problema medicala serioasa. Medicamentele care trateaza durerea sau alte metode de calmare a acesteia nu elimina infectia. Doar un medic dentist te poate trata si, in functie de caz, iti poate salva dintele..

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Referinte:

Khatri, Minesh. “Tooth Abscess: Symptoms, Causes, and Treatment.” WebMD, WebMD, 23 Nov. 2019, www.webmd.com/oral-health/guide/abscessed-tooth.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Tooth Abscess. 1 Mar. 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/diagnosis-treatment/drc-20350907.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si