Close sidebar
Close sidebar

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie

Ambrozia este cea mai întâlnită buruiană pentru că se adaptează multiplelor condiții de sol și de climă și pentru că se înmulțește rapid.

Estera Maria,

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie

[Sursa foto: Shutterstock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Schimbările climatice și temperaturile mai ridicate favorizează răspândirea acestei plante. Alergia la ambrozie este o cauză majoră a alergiilor sezoniere. Afecțiunea este cunoscută și sub numele de „febra fânului” și se manifestă din perioada verii și până toamna târziu. Polenul acestei plante se răspândește foarte ușor în aer, declanșând alergii nazale, astm alergic. Dacă ești alergic la ambrozie, în acest articol îți spunem ce ar trebui să știi despre acest tip de alergie. 

Citește și: VIDEO- „Melek”, noul serial turcesc, va fi difuzat pe Kanal D, de luni până miercuri, de la ora 20:00

Vârful sezonului de polenizare e în septembrie 

Polenizarea ambroziei începe încă din iulie în unele regiuni, dar cel mai adesea polenizarea are loc în august și atinge vârful la mijlocul lui septembrie. Efectul polenului se poate simți și în noiembrie, de către persoanele care sunt foarte alergice.

Dacă ești alergic la ambrozie, află care este sezonul în care se manifestă alergia. De asemenea, consultă un alergolog despre cum să te pregătești pentru episodul alergic și cum poți gestiona mai ușor simptomele alergiei, atunci când aceasta atinge cote maxime. 

Alergia se resimte cel mai mult în cursul dimineții 

Manifestările  alergiei la ambrozie  se pot resimți cel mai mult în cursul dimineții, tocmai de aceea poate fi nevoie să-ți planifici ieșirile din casă în cursul după-amiezii sau al serii, pentru a te proteja mai bine. 

Ce alte plante ar trebui să eviți 

Sunt și alte plante care pot declanșa simptome asemănătoare cu ale alergiei la ambrozie. Tocmai de aceea, este recomandat să stai departe de floarea-soarelui, pelin, sau salvie.  

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Maurice Munteanu, impresionat total de styling-ul Mariei, la “Bravo, ai stil!” “Este foarte și foarte luxury…”

Poți suferi de sindromul alergiei orale 

Dacă ai sindromul alergiei orale, poți resimți mâncărimi/furnicături în jurul gurii. Aceste senzații apar numai atunci când consumi anumite alimente. Explicația este foarte simplă, polenul este similar cu proteinele din unele alimente, astfel încât organismul nu poate face diferența. Aceasta se numește reactivitate încrucișată. Alimente precum pepene galben, banane, pepene roșu, semințe de floarea soarelui pot provoca simptome la persoanele care au alergie la ambrozie. 

Polenul de ambrozie poate călători pe distanțe mari 

Polenul este foarte ușor, este normal ca vântul să transporte polenul sute de kilometri. Persoanelor afectate de febra fânului li se recomandă să-și acopere părul sau să-l spele în fiecare zi pentru a îndepărta polenul. De asemenea, nu trebuie să intri încălțat în casă. 

Imunoterapia poate ajuta persoanele alergice 

Dacă ești alergic la ambrozie, există opțiuni de tratament: 

  • corticosteroizi nazali: sunt spray-uri nazale care treatează inflamația nazală, reduce simptomele și congestia și blochează reacțiile alergice.  

Citește și: Vietman a interzis difuzarea comediei americane "Barbie". Filmul trebuia lansat pe 21 iulie în cinematografe

  • antihistaminice: funcționează prin ameliorarea strănuturilor, rinoreei, mâncărimii ochilor și sinusurilor. 
  • decongestionate: reduc inflamațiile. Picăturile de nas și spray-urile nazale nu trebuie administrate însă pe termen lung. 

În cazul în care medicamentele pentru care nu este nevoie de prescripție medicală nu ameliorează simptomele alergiei, este necesar un consult la alergologie, pentru a discuta cu medicul specialist despre alte opțiuni de tratament. Medicul poate recomanda, de exemplu, imunoterapia alergică, adică administrarea repetată și în doze tot mai mari a alergenului. Scopul acestui tip de terapie este acela de a modifica răspunsul imunologic al pacientului și de a induce toleranța față de acesta. 

Poartă mască și ochelari de soare în perioada alergiei la abrozie 

Măștile și ochelarii de soare au beneficii multiple, printre altele pot reduce expunerea la polenul ambroziei. Purtarea măștii și a ochelarilor atunci când ieși afară poate împiedica particulele de polen să intre în nas și plămâni, scăzând șansa de a avea simptome. Polenul poate fi iritant și poate provoca ochi apoși și mâncărimi. 

Calitatea aerului din interior ajută la gestionarea alergiei  

Dacă sezonul alergiei la ambrozie te ține mai mult în casă, acordă atenție calității aerului din interior. Aerul din interior este adesea mai poluat decât cel din exterior și poate agrava astmul și alergiile. Iată ce poate afecta calitatea aerului din interior: 

Citește și: Răzvan Botezatu, invitatul Biancăi Drăgușanu, astăzi, de la ora 14:00, la “Detectorul de minciuni”, numai la Kanal D2

  • alergeni: acarieni de praf, murdăria animalelor de companie, mucegai. 
  • mirosuri, substanțe chimice, compuși organici volatili. 
  • poluarea aerului exterior. 

Consultă medicul alergolog dacă ești alergic, sau dacă apar simptome și bănuiești că poate fi vorba despre o alergie. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI