Tichetele de vacanță pot acoperi mai multe tipuri de plăți în domeniul turistic. Pachetul de vacanță trebuie să includă obligatoriu cazarea, transportul, mâncarea, agrementul și, eventual, tratament balnear.

Ce valabilitate au tichetele de vacanță oferite bugetarilor

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII, precizează Ministerul Turismului.

Citește și: Tichetele sociale pe suport electronic pentru mame și copii, aprobate azi de Guvern. Cine poate solicita banii

De reținut că tichetele de vacanță nu sunt transmisibile, deci nu pot fi vândute dacă nu ai timp sau bani să mergi în vacanță. Ele pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

"Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei", se spune în comunicatul ministerului de resort.

Tichetele de vacanță pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.  

Tichetele de vacanță pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.  

[Sursa foto: Pexels.com]

Tichetele de vacanță în 2023 au valabilitate de maxim 1 an de la data emiterii

Prelungirea valabilității voucherelor de vacanță nu este posibilă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Singura excepție a fost perioada pandemică, în care s-a prelungit valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020 până la data de 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021).

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, angajații din instituțiile publice beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei de angajat pe an, sumă care a crescut la 1.600 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Sunt eligibili pentru tichetele de vacanță doar acei angajați care activează în domeniul public și au un salariu de maximum 8.000 de lei.

Ce poți face cu tichetele care expiră în curând

Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandat să îți planifici vacanța din timp.

Din păcate, nu poți să înstrăinezi un tichet de vacanță nefolosit.

Vestea bună este că tichetele de vacanță nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanțe după depășirea termenului de valabilitate.

De exemplu, dacă voucherele de vacanță expiră pe data de 10 iunie 2024, poți rezerva sejurul pe 9 iunie 2024 pentru august 2024 sau chiar decembrie 2024.

Pentru o categorie specială de angajați din instituțiile publice se decontează serviciile turistice în limita a 1.600 de lei pentru salariat, pentru cei care au salariul net lunar mai mic de 8.000 de lei inclusiv. Este vorba de:

  • Personalul militar;
  • Polițiștii, inclusiv polițiștii din penitenciare;
  • Personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională.

Tichetele de vacanță pot fi folosite numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si