Multe gospodine se întreabă acum care este cea mai bună reţetă pentru cozonacul de Paște sau de Crăciun. Vă oferim răspunsul la această întrebare, precum şi o reţetă de cozonac care se desface în fâşii.

In procesul de gătit putem folosi orice tip de făină, de la cea integrală (făina neagră), pană la cea mai rafinată făină superioară.

In ultimii ani, firmele de morărit si panificatie au scos pe piată o multitudine de tipuri de făină in functie de produsele pe care doriti să le gătiti, astfel incat puteti găsi gata ambalată

făina pentru: cozonac, biscuiti, foetaj, semialbă, albă, neagră.

Categorii acestor tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care a fost făcută.

Cea mai bună făină pentru cozonac. Ce este faina 000?

Tipurile de făină pot fi clasificate in functie de produsele pentru care sunt destinate in felul urmator:

Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase si aluaturile usoare de patiserie

Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită in patisserie, de obicei o folosesc cofetăriile

Citeste si: Lebăr ca la bunica- Reţeta de casă 100% românească pentru masa Crăciun

Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.

Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.

Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii
Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii

Cozonac cu făină fără gluten

In procesul de gătit putem folosi si o serie de tipuri de făină fără gluten precum:

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Făina de migdale, o făină foarte moale, are aspectul ca o făina albă normală, este folosită des in produsele de patiserie. Este făcuta din migdale crude măcinate. Fiind o făina care nu creste usor este recomandată in retetele care nu necesită dospire, precum biscuiti, fursecuri.

Cea mai bună făină pentru cozonac. Făina de hriscă se foloseste in cantităti mici, are o culoare intunecată, este foarte fină si moale. Poate fi folosită pentru prepararea brioselor, biscuitilor si prăjiturilor dar cu moderatie. Făina de hriscă se combină cu amidonul de porumb sau făina de tapioca pentru a obtine compozitia ideală.

Făina de cocos este o făină dulceagă, cu gust delicat. Este utilizată in retetele de paine, fiindcă ajută aluatul să crească mai repede. Este o făină care are un continut ridicat de grăsimi saturate, fibre si proteine.

Citeste si: Crăciunul 2020: Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri româneşti

Făina de porumb cunoscuta la noi sub numele de mălai, se găseste in magazine cu granulatii diferite: dure sau fine. Este perfectă pentru tortilla, mămăligă.

Făina de orez brun este utilizată pentru prepararea painii, ajută la formare unei cruste crocante. Este o făină gustoasă si foarte nutritivă, se combină bine cu făina de hriscă.

Cea mai bună făină pentru cozonac. Făina de in este bogată in acizi omega 3, are aromă de alune si poate fi utilizată in retetele de paine, blat de tort, prăjituri pufoaset. Făina de in se păstrează la rece pentru a-si mentine valoare nutritivă.

Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii
Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii

Citeste si: Versuri colinde de Crăciun românești. Top 10 cântece de neuitat

Cea mai bună făină pentru cozonac este cea 000. Cum trebuie păstrată?

Aşadar, cea mai bună făină pentru cozonac este Făina 000.

În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde in mare măsură si de modul in care a fost păstrată făina cu care aceasta a fost făcut. Făina trebuie sa fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.

Dacă alegeti să păstrati făina in frigider, aceasta trebuie păstrată inchisă ermetic, astfel incat să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dacă alegeti să o păstrati in dulap sau debara, este preferabil să o tineti inchisă intr-un recipient de sticlă, o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Ajunul Crăciunului 2020: Tradiţii şi superstiţii. Ce se dă de pomană în această zi sfântă?

Reţetă de cozonac care se desface fâşii

Vă oferim şi o reţetă de cozonac care se desface fâşii cu făină 000, perfect pentru masa de Paște sau de Crăciun:

Ingrediente pentru aluatul cozonacului de de Paște sau de Crăciun

  • 1 kg de făină
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 esenţă de vanilie

Citeste si: Cozonac cu nuca. Secretul celui mai pufos cozonac

Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii
Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii

Ingrediente pentru umplutura cozonacului

  • 4 albuşuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de cacao
  • 1 esenţă de rom
  • 250 g miez de nucă
  • 100 g stafide
    250 g rahat

Cozonac de casă, mod de preparare:

Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut. Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Citeste si: Rețetă de cozonac fără frământare pentru începători. Sărbători de iarnă 2020

Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut, scrie bzi.ro.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii
Cea mai buna faina pentru cozonac - Reteta cozonac care se desface fasii

Citeste si: Piftie. Nutriționiștii spun adevărul despre acest preparat nelipsit pe mesele de Crăciun

Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si