Care este cea mai bună făină pentru cozonac. Aluatul se va desface în fâşii! Rețetă pentru cozonacul de Paște sau de Crăciun
Iată care este cea mai bună făină pentru cozonac! Aluatul se va desface în fâşii! Vă oferim, în plus, şi reţeta celui mai bun cozonac de Paște sau de Crăciun făcut după o reţetă specială.
In procesul de gătit putem folosi orice tip de făină, de la cea integrală (făina neagră), pană la cea mai rafinată făină superioară.
In ultimii ani, firmele de morărit si panificatie au scos pe piată o multitudine de tipuri de făină in functie de produsele pe care doriti să le gătiti, astfel incat puteti găsi gata ambalată
Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.
Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.
Cozonac cu făină fără gluten
In procesul de gătit putem folosi si o serie de tipuri de făină fără gluten precum:
Făina de migdale, o făină foarte moale, are aspectul ca o făina albă normală, este folosită des in produsele de patiserie. Este făcuta din migdale crude măcinate. Fiind o făina care nu creste usor este recomandată in retetele care nu necesită dospire, precum biscuiti, fursecuri.
Cea mai bună făină pentru cozonac. Făina de hriscă se foloseste in cantităti mici, are o culoare intunecată, este foarte fină si moale.
Poate fi folosită pentru prepararea brioselor, biscuitilor si prăjiturilor dar cu moderatie. Făina de hriscă se combină cu amidonul de porumb sau făina de tapioca pentru a obtine compozitia ideală.
Făina de cocos este o făină dulceagă, cu gust delicat. Este utilizată in retetele de paine, fiindcă ajută aluatul să crească mai repede. Este o făină care are un continut ridicat de grăsimi saturate, fibre si proteine.
Făina de porumb cunoscuta la noi sub numele de mălai, se găseste in magazine cu granulatii diferite: dure sau fine. Este perfectă pentru tortilla, mămăligă.
Făina de orez brun este utilizată pentru prepararea painii, ajută la formare unei cruste crocante. Este o făină gustoasă si foarte nutritivă, se combină bine cu făina de hriscă.
Cea mai bună făină pentru cozonac. Făina de in este bogată in acizi omega 3, are aromă de alune si poate fi utilizată in retetele de paine, blat de tort, prăjituri pufoaset. Făina de in se păstrează la rece pentru a-si mentine valoare nutritivă.
În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde in mare măsură si de modul in care a fost păstrată făina cu care aceasta a fost făcut. Făina trebuie sa fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.
Dacă alegeti să păstrati făina in frigider, aceasta trebuie păstrată inchisă ermetic, astfel incat să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dacă alegeti să o păstrati in dulap sau debara, este preferabil să o tineti inchisă intr-un recipient de sticlă, o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.
Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut. Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut, scrie bzi.ro.
Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.
Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.