In articol:
Tradiţionalele sarmale vor fi prezente pe majoritatea meselor de sărbători. Fie că le faceţi din carne de porc, vită sau amestec, vinul este ingredient esenţial în fierberea acestora.
Ingrediente
1 varză murată mare 800 g carne tocată, amestec 500 g ciolan afumat 2 cepe 4-5 linguri cu bulion 1 ceaşcă de orez 3-4 foi de dafin 1 l vin alb 1 legătură de pătrunjel verde 1 legătură de mărar verde 2-3
Mod de preparare
Într-un castron, amestecă orezul, carnea tocată şi ceapa călită puţin. Adaugă pătrunjelul verde tocat şi un praf de sare şi piper. Desfă frunzele de varză şi pune-le în apă călduţă la desărat. Dacă sunt prea mari, taie-le în două.
Ia o frunză de varză, pune-o în palmă şi pune peste ea o lingură cu umplutură.
Toacă miezul de varză şi frunzele care nu pot fi folosite la împachetat sarmale. Aşază sarmalele în cerc, iar între rânduri pune foile de dafin, crenguţele de cimbru, mărarul tocat, bulionul şi cubuleţele de ciolan afumat. Presară şi puţin chimen.
Acoperă sarmalele cu vin şi, după ce au dat în clocot, lasă să fiarbă la foc mic timp de două ore. Serveşte-le fierbinţi, alături de mămăliguţă şi un ardei iute.