In articol:
- Pensiile speciale ale foștilor magistrați au "explodat" în ultimele 4 luni
- Tot mai mulți pensionari speciali, nu mai puțini
- Foștii magistrați, cei mai speciali dintre speciali
În ultimele patru luni, cea mai mare pensie specială din domeniul magistraturii a crescut cu peste 8.000
Comisia Europeană a cerut o reformă rapidă a pensiilor speciale, iar Guvernul riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din fondurile prin PNRR dacă nu va convinge cu noua lege a pensiilor speciale, adoptată luni, 16 octombrie, în Parlament.
Opoziția susține, însă, că nici noile modificări din legea pensiilor speciale nu rezolvă problema privilegiaților din sistemul de pensii.
Pensiile speciale ale foștilor magistrați au "explodat" în ultimele 4 luni
Cea mai mare pensie specială se ridică la 58.191
În urmă cu patru luni, cea mai mare pensie a unui fost magistrat era de "doar" 50.359 de lei, deci cu 8.000 de lei mai mică.
Între timp, cel puțin 8 pensii speciale depășesc pragul de 50.000 de lei, în contextul în care doar una singură era în acestă situație în vara lui 2023.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cea mai mare pensie medie de serviciu încasată în România este de 21.791 de lei, tocmai de foștii magistrați.
Sunt 5.377 de beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor care primesc în prezent acest nivel ridicat de pensie.
Tot mai mulți pensionari speciali, nu mai puțini
În luna septembrie 2023, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a crescut ușor față de luna august, până la 10.368, mai mult de jumătate dintre ei fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.
În top 20 cele mai mari pensii speciale, ultimul loc este ocupat de o persoană care are o pensie lunară brută de 43.569 de lei.
Citește și: Pensii de 21.000 de lei pentru jumătate dintre pensionarii "speciali" din România. Cine sunt aceștia
Spre deosebire de situația din iunie, când în top 20 erau și doi foști piloți, unul depășind borna de 40.000 de lei, acum sunt doar foști magistrați.
De ce au crescut pensiile magistraților? Explicația este dată de actualizarea lor în funcție de veniturile celor aflați în câmpul muncii – judecători și procurori!
Foștii magistrați, cei mai speciali dintre speciali
Pensiile foștilor magistrați sunt plătite în virtutea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Ce d repturi au pensionarii din magistraturi, potrivit Casei de pensii:
- Pensie de serviciu- în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării;
- Pensie de invaliditate – în cuantumul de 80% din pensia de serviciu (64% din baza de calcul);
- Pensie de urmaș- în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul la data decesului susţinătorul, actualizată, după caz.
Categorii de beneficiari:
- judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.
Condiții de acordare a pensiei de serviciu:
a)- calitatea enumerată la categorii de beneficiari;
- vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile:
judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult,
b)- calitatea enumerată la categorii de beneficiari:
- vârsta de 60 de ani;
- vechime de cel puțin 20 de ani doar în funcțiile:
judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor;
c)- la data depunerii cererii de pensionare au o altă ocupaţie;
- au vârsta de 60 de ani împlinită;
- au o vechime de cel puţin 25 de ani doar în funcțiile: judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.