Ceafa de porc. Adevărul despre această carne extrem de iubită de români. Mai consumi?
Ceafa de porc. Carnea de porc este una dintre preferatele românilor. Și când vine vorba de ceafa de porc, aceasta e nelipristă de pe grătare și din meniurile din restaurante.
Ceafa de porc. Carnea de porc, în general, are un conţinut bogat în proteine, dar este o carne inclusă în categoria „grea”, cu metabolizare lentă.
Este bogată în vitamine şi minerale, cum ar fi: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavină.
Mușchiul- carne slabă, ceafa și coastele- carne grasă
”Carnea rămâne o sursă de proteine de origine animală, saţioasă şi cu gust bun. Din păcate, noi mâncăm mai mult după gust şi mai puţin după necesarul zilnic de nutrienţi. Carnea de porc conţine atât grăsimi saturate, cât şi nesaturate, muşchiul fiind încadrat în carne slabă, iar ceafa şi coastele în carne grasă.
Ceafa de porc. Carnea de porc poate reprezenta pentru organism şi o sursă bună de fier. ,,O recomand pacienţilor, cu măsură, în cazul anemiei feriprive, adică lipsei de fier. O porţie de 100 g de carne de porc oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier'', spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru CSID.
Persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc.
Fierul, zincul şi vitamina D, pe care carnea roşie le conţine, sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente.
Ceafa de porc. Porţionăm carnea, apoi o condimentăm cu sare, piper şi cimbru.
Aşezăm carnea într-o tavă unsă cu puţin ulei, adăugăm usturoiul şi un pahar de vin alb, apoi acoperim carnea cu apă. Se introduce la cuptor la o temperatură de 180 de grade.
Ceafa de porc. Se întorc bucăţile de carne în momentul în care s-au rumenit pe o parte.
După ce s-au rumenit şi pe cealaltă parte, iar apa a scăzut, este momentul să scoateţi carnea din cuptor.