Sinuciderea este a zecea cauză a mortalității la nivel mondial. Anual, între 800 de mii și 1 milion de oameni de pe întreg globul își pun capăt zilelor. Potrivit unui studiu publicat în BMJ, tendința de suicid este mai prezentă în zilele de luni decât în alte momente ale săptămânii.

Potrivit datelor adunate în urma analizei a 1,7 milioane de sinucideri în 26 de țări, din 1971 și până în 2019, au crescut semnificativ numărul cazurilor și în ziua de Anul Nou.

Citește și: Scenariu desprins din filme, la Ploiești! O femeie s-a îmbătat și a ieșit pe balcon, cerând ajutorul trecătorilor. Țipa că este sechestrată

sinucidere, depresie, psiholog, terapie

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Specialiștii au și o explicație. Un medic psihiatru din țara noastră spune că numărul cazurilor de suicid este crescut după weekend și pentru că în zilele considerate libere multe persoane se pot izola și pot apela și la substanțe nocive care să le amplifice stările negative. 

„Una dintre presupuneri, plecând de la realitatea empirică, dacă stai să numeri tentativele de suicid sau cazuri de suicid, la un moment dat s-ar putea să observi că sunt mai multe la sfârșitul săptămânii.

Fără să fie o concluzie definitivă, adevărul este că majoritatea sistemelor publice de sănătate, implicit cel din România, acoperă mai puțin servicii peste weekend. Începând cu vineri, de la ora 13:00, până luni, majoritatea centrelor de primiri urgențe, psihiatrice, funcționează doar garda, asta înseamnă că adresabilitatea este mult redusă peste weekend.

În timpul liber, și aici de a o societate la alta, persoanele care trăiesc cu experiența unei boli psihice, depresie, anxietate, etc, resimt presiunea lipsei unui calendar asupra zilei, nu mai merg la serviciu, nu mai ies din casă, nu se mai văd cu alți oameni

și în interiorul acestui spațiu, de 24-48 de ore, mulți dintre ei experimentează și o stare sau o senzație de abandon și mulți dintre ei, dacă stai să te uiți la statistica tentativelor de suicid, consumă substanțe, pentru că le au la îndemână, unii dintre ei spun că se plictiseau sau și-au adus aminte de chestii neplăcute”, a explicat medicul psihiatru Gabriel Diaconu pentru FANATIK.

În ceea ce privește motivele pentru care atât de mulți oameni ajung să-și încheie socotelile cu viața, acestea sunt foarte variate, de la probleme financiare, dependență de substanțe sau de jocuri de noroc și până la un eșec la locul de muncă.

„Partea care este șocantă este că, pe cât de bine știm chestia asta, că în weekend sunt persoanele mai vulnerabile, și nu e doar cazul României, este cazul multor țări, pe atât de puțin facem să investim în servicii care, tocmai pe intervalul ăla de timp ar putea să fie mai active sau ar putea să fie mai eficiente. Servicii de outreach comunitar. E o chestie care a fost discutată în Vancouver, Canada, în anii trecuți, plecând de la realitatea că numărul cazurilor de violență stradală, comunitară, tentativele de homicid, suicid se înmulțeau peste weekend și oamenii au încercat să asigure și servicii peste weekend.

Pentru comunitatea medicală asta e foarte complicat, pentru că sunt și medicii sunt oameni și turele de weekend nu sunt cele mai plăcute.

Nu ziua în sine are vreo particularitate anume, cât felul în care ne-am structurat societatea pe parcursul unei săptămâni astfel încât apar aceste ferestre de vulnerabilitate, asta crește posibilitatea să se întâmple incidente majore”, mai afirmă expertul.

Semnele care arată că o persoană apropiată poate să se gândească la sinucidere

Datele OMS arată că bărbații sunt mai predispuși la a se sinucide. Astfel, aceștia însumează 76,7% din numărul cazurilor de suicid la nivel mondial. Dintre persoanele care aleg să-și pună capăt zilelor, între 15-40% lasă un bilet de adio pentru cei apropiați.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Printre semnele care pot să arate că o persoană are gânduri de suicid se numără stările de vinovăție, de nesiguranță, rușine, tulburările de somn, mâncatul excesiv sau pierderea apetitului, abuzul de substanțe interzise sau de alcool, izolarea socială. De multe ori, persoanele care se gândesc la sinucidere nu mai sunt interesate de activități care în mod normal le-ar face plăcere, prezintă schimbări bruște de dispoziție, iar unii oameni se pot pune de bună voie în situații riscante, pentru că simt că nu mai au nimic de pierdut. În unele cazuri, o persoană care vrea să se sinucidă poate să vorbească deschis despre acest lucru, despre faptul că regretă că trăiește sau că își regretă viața și chiar să își ia adio, direct sau indirect, de la cunoscuți.

Citește și: VIDEO Marina a fost ucisă cu sânge rece, în propriul cabinet din Brăila. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Azi era ziua ei. În loc să primească flori, primește o lumânare”

sinucidere, depresie, psiholog, terapie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si