Close sidebar
Close sidebar

Ceaiul verde: beneficii și contraindicații

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi din lume, atât datorită gustului său distinct, cât și datorită multiplelor beneficii pentru sănătate asociate cu consumul său. Despre aceste beneficii, dar și despre situațiile în care este recomandată evitarea sau limitarea consumului de ceai verde îți vom spune mai multe mai jos!

Alis Pop,

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Beneficiile consumului de ceai verde

Ceaiul verde nu conține calorii, proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre sau zahăr și doar puține vitamine și minerale. De cele mai multe ori, atunci când se vorbește despre la ce ajută consumul de ceai verde, unul dintre primele lucruri menționate este conținutul său ridicat de antioxidanți. Acesta conține o cantitate impresionantă de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor corpului de radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul.

Un alt beneficiu important al ceaiului verde este reprezentat de efectele sale pozitive asupra sănătății inimii- poate contribui la reducerea semnificativă a riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare.

Ceaiul verde poate, de asemenea, contribui la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și la scăderea nivelului de colesterol. Mai poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a altor funcții cognitive, la pierderea în greutate, la tratarea verucilor genitale, la prevenirea cariilor dentare, a stresului și a oboselii cronice, la tratarea unor afecțiuni ale pielii și la ameliorarea simptomelor artritei prin reducerea inflamației.

Contradicțiile și efectele secundare ale consumului de ceai verde

Deși ceaiul verde este apreciat în întreaga lume pentru beneficiile sale asupra sănătății, există unele contraindicații pe care trebuie să le cunoaștem.

Unul dintre acestea este reprezentat de sensibilitatea severă la cofeină. În cazul persoanelor care au o astfel de sensibilitate, consumul de ceai verde poate duce la insomnie, anxietate, iritabilitate, greață sau disconfort gastric. De asemenea, nu este recomandat consumul de ceai verde alături de medicamente stimulante- poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Ține cont și de faptul că nu este indicat să se consume în aceeași zi o cantitate mare de cafea și de ceai verde (ambele conțin cofeină). Ideal ar fi să se consume într-o zi ori ceai verde, ori cafea, sau nu mai mult de o ceașcă din fiecare în aceeași zi.

Cele mai bune momente ale zilei pentru a bea ceai verde

Ceaiul verde poate fi savurat în aproape orice moment al zilei, cald, rece sau chiar sub formă de pudră( Matcha este un tip popular de ceai verde, obținut prin măcinarea frunzelor uscate de Camellia sinensis).

Unele persoane preferă să îl consume dimineața, în loc de cafea. Altele beau ceai verde înainte de antrenamente, pentru a beneficia de proprietățile sale antioxidante. Singurul moment al zilei în care nu se recomandă să bei ceai verde este înainte de culcare- deoarece conține cofeină, poate afecta calitatea somnului. Se mai recomandă, de asemenea, evitarea consumului de ceai verde în timpul meselor deoarece poate interfera cu absorbția de minerale esențiale din alimente.

Citeste si: Tânără în vârstă de 14 ani, însărcinată în șase luni, și un bărbat de 68 de ani, atacați de un urs, în județul Brașov. Care este starea de sănătate a celor două victime- kanald.ro

Citeste si: Absolventă de Medicină, moartă după o plimbare cu motocicleta în Bistrița-Năsăud- wowbiz.ro

Citeste si: Pentru ultima masă, un deținut condamnat la moarte a comandat un festin cu 5 feluri de mâncare și a trimis indicații pentru preparare- antena3.ro

Prin urmare, dacă îți place ceaiul verde și dorești să te bucuri de toate proprietățile sale benefice, consumă-l în momentele potrivite ale zilei. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile ceaiului verde, este recomandat să îl prepari corespunzător. Alege frunze de ceai verde de înaltă calitate și nu uita că durata de timp în care se lasă la infuzat este direct proporțională cu concentrația ceaiului și cu intensitatea gustului acestuia!

Consumul moderat de ceai verde, ca parte a unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ, poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să îl consumi cu moderație și să fii conștient de posibilele contraindicații. Dacă ai îndoieli, consultă medicul!

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general.Înainte de a face schimbări semnificative în alimentație, este recomandat să consulți un medic sau un nutriționist!

Surse:

Citeste si: Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”- kfetele.ro

Citeste si: Biletele pentru Festivalul BEACH, PLEASE! 2025 se vând ca pâinea caldă! Ce preț au și ce surprize pregătesc organizatorii- radioimpuls.ro

Citeste si: Pentru ultima masă, un deținut condamnat la moarte a comandat un festin cu 5 feluri de mâncare și a trimis indicații pentru preparare- antena3.ro

https://www.medlife.ro/articole-medicale/beneficiile-consumului-de-ceai-verde.html

https://www.medlife.ro/articole-medicale/matcha-beneficii-proprietati-contraindicatii

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI