In articol:
- Cutremurul din 4 martie 1977, 32 de clădiri mari au căzut în București
- Cel mai mare cutremur din istoria modernă a României
- Cutremurul devastator, un "blestem" de Sfânta Parascheva
Cel mai mare cutremur consemnat în România nu a fost, așa cum mulți români cred, cel din 4 martie 1977, când au murit peste 1.500
Citește și: Cutremur mediu în Vrancea! Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din România
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut loc în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri. Seismul s-a produs la ora 21:21, într-o zi de vineri, și a avut durata de 56 de secunde.
Cutremurul din 4 martie 1977, 32 de clădiri mari au căzut în București
Pagubele produse cutremur au fost uriașe: 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (dintre care peste 1.400 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti).
Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000
Citeste si: Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi- wowbiz.ro
Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci se numără actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreața Doina Badea.
Precedentul mare seism din secolul al XX-lea produs în țara noastră a avut loc la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.
Cel mai mare cutremur din istoria modernă a României
Cel mai puternic seism din istoria României s-a produs în 1802, în zona Vrancea, la o adâncime de 160 de kilometri. Seismul din 1802 a fost denumit „Cutremurul cel Mare”.
Produs în ziua Sfintei Parascheva, seismul a fost resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Istanbul.
Cutremurul care s-a produs la începutul secolului al XIX-lea, pe 14 octombrie 1802, chiar în ziua de Sfânta Paraschiva, a rămas în memoria celor care l-au trăit drept „cutremurul cel mare”.
După estimările seismologilor ar fi atins 7,9 grade pe scara Richter, cu o durată de circa 2 minute, afectând majoritatea clădirilor din București.
Cutremurul devastator, un "blestem" de Sfânta Parascheva
Magnitudinea mare a acestui seism, care a provocat mari pagube materiale și umane, poate fi sesizată din numeroasele însemnări de pe manuscrise şi cărţi tipărite.
Citeste si: Lora, pe urmele Denisei Tănase? Cosmeticele artistei se vând ca pâinea caldă- radioimpuls.ro
Numărul mare de mărturii rămase demonstrează că această mișcare tectonică a marcat întreaga societate românească, cu atât mai mult că a fost precedată şi de o eclipsă de soare, potrivit Historia.ro.
Oamenii, cuprinși de spaimă, au încercat să explice fenomenul ca o pedeapsă divină pentru păcatele săvârșite.