Cel mai răcoros loc din România sub "cupola de foc". Temperatura maximă nu a depășit aici 17 grade
Românii care nu mai suportă temperaturile de 40 de grade la umbră, nici nopțile tropicale cu 25-30 de grade, pot să "evadeze" în aceste zile în stațiunile de munte unde aerul este încă respirabil. Sunt anunțate chiar episoade de ploi în zonele de munte în cursul după-amiezelor de luni și marți.
Meteorologii de la ANM au prelungit până miercuri, 17 iulie, codul roșu de caniculă și disconfort termic valabil pentru întreaga țară. Se anunță noi maxime de 43-44 de grade la umbră, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Locul din România unde maxima termică nu a depășit 17 grade Celsius
Nu peste tot este la fel de cald în aceste zile, iar unele locuri la altitudini înalte sunt chiar răcoroase pe timpul nopții.
ANM a publicat harta cu temperaturile maxime atinse în cursul zilei de duminică, 14 iulie, în România. În anumite regiuni montane temperaturile maxime au fost ca într-o zi de primăvară.
Spre exemplu, cel mai răcoare a fost ieri la Vârful Omu- unde temperatura maximă s-a ridicat la 17,1 grade Celsius.
Alte locuri ideale de petrecut zile de vacanță în timpul codului roșu sunt: Bâlea Lac, unde s-au înregistrat doar 20,2 grade pe parcursul zilei de ieri sau Vârful Tarcu din Caraş-Severin, cu maxime de 21 de grade.
Maxime acceptabile pentru o zi de foc în România s-au înregistrat și în Ceahlău, la Vf. Toaca- 24,7 grade sau Vf. Parâng- 26,8 de grade Celsius.
Nopți răcoroase la munte
În timp ce meteorologii de la ANM anunță nopți tropicale în toată țara, cu minime care nu coboară sub 22-24 de grade Celsius, la munte ai nevoie de pătură ca să nu îți frig noaptea.
Potrivit ANM, minima de temperatură din ultimele 24 de ore a coborât la 11 grade la Vârful Omu.
Și mai răcoare a fost la Obârșia Lotrului- 9,8 grade Celsius. La Miercurea Ciuc s-au înregistrat 12,3 grade, iar la Poiana Stampei- 12,8 grade Celsius.