Din cauza îmbulzelii, ”230 de persoane au fost rănite, iar alte 40 şi-au pierdut viaţa”, a declarat la televiziunea de stat Pir Hossein Koulivand, şeful Serviciului naţional iranian de urgenţe.
El a anunţat anterior un bilanţ de 32 de morţi şi 190 de răniţi.
Directorul Spitalului Bahonar, situat în centrul oraţului, a anunţat că a primit 13 corpuri. O familie în doliu aştepta pe hol, unde a fost afişată o listă cu numele victimelor primite.
Centrul oraşului Kerman, localitatea natală a ofiţerului, unde urma să fie înmormântat marţi după-amiază, era inundat marţi de o maree de oameni asemănătoare celei de duminică de la Teheran şi din alte oraşe prin care sicriele generalului şi camarazilor săi de arme ucişi împreună cu el au trecut, în cadrul unui omagiu popular.
Comandantul Forţei Al-Qods, unitatea de elită însărcinată cu operaţiunile externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, Soleimani era arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.
Ela fost ucis vineri într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la aeroportul din Bagdad.
Procesul de ”expulzare a Statelor Unite din regiune a început”, a tunat în faţa mulţimii, la Kerman, generalul de divizie Hossein Salami, comandantul-şef al Garsienilor Revoluţiei.
Citeste si: Prahova: 14 cazuri de pestă porcină africană, confirmate pe fonduri de vânătoare şi într-o gospodărie
”Voinţa noastră este fermă. Le spunem de asemenea inamicilor noştri că ne vom răzbuna şi că dacă ei (atacă aerian din nou) vom incendia ceea ce adoră ei”, a declarat el pe un ton enigmatic. ”Ei înşişi ştiu bine despre ce loc vorbesc”.
Parlamentul iranian a adoptat marţi, în regim de urgenţă, o lege care clasează toate forţele americane drept ”teroriste” după asasinarea lui Soleimani.
”TERORIŞTI”
Legislativul a amendat în acest sens o lege care declara ”teroriste” forţele americane desfăşurate din Cornul Africii până în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.
”Martirul Qassem Soleimani este mai puternic şi mai viu acum, că este mort” şi ”mai periculos pentru inamic”, a dat asigurări comandantul Gardienilor în faţa sicrielor ofiţerului şi mâinii sale drepte, generalul de brigadă Hossein Pourjafari, expuse între jerbe de flori în Piaţa Azadi din Kerman.
Citeste si: Prima decizie majoră luată de România pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Avansat postum la gradul de general de corp de armată, care nu mai este folosit de ani de zile în Iran, ofiţerul este considerat în ţara sa un erou al luptei pe care a condus-o împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria. Acest lucru a permis naţiunii lor multietnice, în ochii iranielor, evitarea dezintegrării pe care au cunoscut-o la porţile ţării Irakul, Siria sau Afganistanul.
La Kerman, oamenii au aşteptat toată noaptea de luni spre marţi la faţa locului, pentru a fi prezenţi.
”Ne aflăm aici pentru a aduce un omagiu marelui comandant al Apărării sacre”, declară Hemmat Dehghan, referindu-se la rolul lui Soleimani în apărarea ţării în timpul Războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988).
El ”este iubit nu doar la Kerman sau în Iran, ci în toată lumea”, a declarat pentru AFP acest veteran, în vârstă de 56 de ani.
”DEZESCALADARE”
”Lumea întreagă, musulmanii, şiiţii, Irakul, Siria, Afganistanul şi mai ales Iranul, toţi îi datorează mult pentru securitatea lor”, a adăugat acest bărbat, spunând că a venit de la Shiraz, situat la peste 500 de kilometri distanţă.
După asasinarea lui Soleimani, întreaga lume se teme de izbucnirea unui nou război major în orientul Mijlociu.
În timp ce principalii lideri civili, religioşişi militari iranieni se întrec în a anunţa o răzbunare teribilă, îndemnuri la ”dezescaladare” se multiplică în lume.
Fostul preşedinte francez François Hollande a apreciat că preşedintele american Donald Trump ”a pus lumea în pericol” prin decizia sa ”mai mult decât nefericită” de a-l elimina pe generalul iranian.
Într-o atmosferă hipertensionată, după luni de presiuni între Washington şi Teheran, pe fondul unei escaladări militare la Golful Persic şi unor tensiuni cu privire la problema nucleară iraniană, Statele Unite au creat confuzie luni trimiţând din greşeală autorităţilor irakiene o scrisoare prin care anunţau pregătiri în vederea retragerii militarilor americani desfăşuraţi în Irak.
În scrisoare este evocat un vot al Parlamentului irakian de duminică care îndeamnă Guvernul să expuleze trupele străine din Irak în urma furiei provocate în această ţară de atacul aerian în care a fost ucis generalul Soleimani
Însă secretarul american al Apărării Mark Esper a dat asigurări, într-o conferinţă de presă, că ”nu s-a luat nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct”.