In articol:
- 1. Ceai verde
- 2. Ceai Puerh
- 3. Ceai negru
- 4. Ceai Oolong
- 5. Ceai alb
- 6. Ceai Rooibos
- 7. Coada calului
Ceaiul conține antioxidanți, iar aportul său este asociat cu diferite beneficii pentru sănătate. Unele studii indică faptul că ceaiul poate contribui la pierderea în greutate și poate ajuta la combaterea grăsimii corporale.
1. Ceai verde
Ceaiul verde este unul dintre cele mai populare soiuri și, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru pierderea în greutate. Există dovezi științifice care leagă consumul de ceai verde de scăderea țesutului adipos din corpul uman.
Citeste si: Sucul de urzică. Beneficiile neștiute pentru organism
Într-un studiu din 2008 realizat de Institutele Naționale de Sănătate din SUA, 60 de persoane obeze au urmat o dietă timp de 12 săptămâni în timp ce consumau în mod regulat ceai verde sau un placebo. Pe parcursul studiului, cei care au băut ceai verde au pierdut cu 3,3 kg mai multă greutate decât grupul placebo.
Ceaiul verde este bogat în special în catehine, antioxidanți naturali care vă pot accelera metabolismul și vă pot ajuta să ardeți mai multe grăsimi corporale.
2. Ceai Puerh
Ceaiul Puerh, numit și Pu-erh, este un tip de ceai negru fermentat chinezesc, care îi conferă o aromă robustă care se intensifică cu cât este păstrat mai mult timp.
Unele studii au arătat că ceaiul Puerh poate reduce glicemia și trigliceridele, contribuind la îmbunătățirea pierderii în greutate.
Într-un studiu clinic, 70 de persoane au luat o capsulă de extract de ceai puerh sau un placebo. După trei luni, cei care au luat capsula de ceai Puerh au pierdut cu aproape 1 kg mai mult decât grupul care a luat placebo.
Ceai de slăbit: oferte
Această analiză se limitează la aportul de extract de ceai Puerh, nu la băutură. Va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă același lucru se poate concluziona din infuzie.
3. Ceai negru
Nu tot ceaiul negru provine din China, acest tip de ceai este produs și în Japonia, India, Pakistan și alte țări asiatice. Este un tip de ceai care are o oxidare mai mare decât alte tipuri, precum ceaiurile verzi sau albe.
Oxidarea este o reacție chimică care apare doar prin expunerea frunzelor de ceai în aer. Procesul nu numai că schimbă aroma ceaiului, ci afectează și aspectul și culoarea închisă caracteristică a ceaiului negru.
Citeste si: Ceaiul de salvie. Beneficiile neștiute asupra organismului
Multe tipuri diferite de ceai negru pot fi găsite pe piață și o mare varietate de amestecuri diferite- Earl Grey și English Breakfast sunt două dintre cele mai populare.
Un nou studiu efectuat pe 111 persoane a constatat că înlocuirea băuturilor răcoritoare cu cofeină pentru trei căni de ceai negru în fiecare zi timp de trei luni a crescut semnificativ pierderea în greutate și a redus masa corporală.
Ceaiul negru este bogat în flavonoizi, un tip de pigment vegetal cu proprietăți antioxidante, iar oamenii de știință asociază acești compuși cu pierderea în greutate și grăsime.
4. Ceai Oolong
Ceaiul Oolong este un ceai vechi chinezesc caracterizat prin oxidare parțială. Ar fi, prin urmare, între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește oxidarea și culoarea. Aroma frunzelor acestui tip de ceai este fructată și parfumată, ceea ce conferă o aromă unică infuziei.
Există studii care arată că ceaiul Oolong poate accelera și metabolismul, arzând mai multe grăsimi corporale și ajutând astfel la pierderea în greutate.
102 persoane supraponderale sau obeze care au băut ceai Oolong în fiecare zi timp de șase săptămâni au reușit să reducă atât greutatea, cât și grăsimea corporală. Într-un alt proces de trei zile, mai multor persoane li s-a dat ceai și altora apă. Cei care au băut ceai Oolong și-au crescut consumul de energie cu 2,9%, echivalentul arderii a 281 de calorii suplimentare pe zi.
5. Ceai alb
Ceaiul alb se obține din cele mai fragede frunze ale plantei și din lăstari. Are o aromă diferită de restul: este subtil, delicat și ușor dulce.
Beneficiile ceaiului alb sunt bine studiate, variind de la îmbunătățirea sănătății bucale la distrugerea celulelor canceroase în studii de laborator.
Citeste si: Mâncare de ștevie. Un prânz sănătos
Analizele frunzelor de ceai alb arată că au cantități de catechine similare cu ceaiul verde, deci poate contribui și la îmbunătățirea pierderii în greutate. Un studiu de laborator a arătat că extractul de ceai alb crește descompunerea celulelor grase și previne formarea de noi.
6. Ceai Rooibos
Prin denumirea de "ceai de plante" ne referim adesea la infuzia de ierburi, condimente sau fructe în apă fierbinte; dar din moment ce nu provin din planta Camellia sinensis, nu sunt ceaiuri adevărate. Unele varietăți foarte populare ale acestor infuzii sunt mușețel, rooibos, ghimbir, măceș sau hibiscus.
Ingredientele și formulările de ceaiuri de plante pot fi foarte variate și, în general, provin din medicamentele tradiționale antice care foloseau ierburi pentru a vindeca diferite simptome, cum ar fi crampele, amețelile, constipația etc.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Rodia, izvor de sănătate pură. Beneficiile fructului minune
Studii recente concluzionează că aceste ceaiuri pot fi utile și în dietele de reducere a greutății. Rooibos este una dintre plantele a căror infuzie este deosebit de eficientă în îmbunătățirea metabolismului grăsimilor.
7. Coada calului
Coada calului este un puternic diuretic natural. Ceaiul de coadă de cal este util pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la eliberarea excesului de apă din organism și la stimularea metabolismului.
Conținutul său de siliciu ajută la expulzarea deșeurilor metabolice și la purificarea corpului uman. Este potrivit pentru cei care urmează o dietă strictă și doresc rezultate rapide, fără a fi nevoie să facă un sacrificiu mare.
Concluzie:
Deși mulți oameni beau ceai doar pentru a se relaxa și a se bucura de gustul acestuia, fiecare ceașcă poate avea și multe beneficii pentru sănătate.
Ceai de slăbit: oferte
Înlocuirea consumului de sucuri sau băuturi răcoritoare obișnuite (cu zahăr) pentru ceai, reduce aportul total de calorii și duce la pierderea în greutate. În plus, multe tipuri de ceai sunt bogate în special în compuși care sunt buni pentru sănătatea noastră, cum ar fi flavonoide și catehine.
Împreună cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, o ceașcă sau două de ceai pe zi ar putea ajuta la pierderea în greutate și la prevenirea grăsimilor dăunătoare.