Afecțiunile dezvoltate la nivelul coloanei vertebrale pot afecta una sau mai multe dintre cele 33/34 de vertebre din structura sa, cu un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Iată doar câteva dintre cele mai cunoscute astfel de probleme medicale:
Scolioza
Scolioza este o deformare laterală a coloanei vertebrale, ce poate afecta atât adulții, cât și copiii, în perioada de creștere a organismului. Dacă nu este tratată la momentul oportun, această afecțiune poate cauza dureri de spate de intensitate ridicată, iar în anumite cazuri, chiar și probleme de respirație.
Lipsa de simetrie a posturii reprezintă unul dintre cele mai vizibile semne ale scoliozei, manifestându-se, de obicei, înainte de momentul în care curba spinală devine vizibilă. Durerile inexplicabile de spate pot fi un alt simptom al scoliozei, mai ales dacă sunt localizate pe curbura coloanei vertebrale. Diagnosticul este pus de specialist, în urma unei evaluări în cabinet. Apariția scoliozei nu poate fi prevenita. Tratamentul pentru această afecțiune are, însă, drept obiective:
- prevenirea accentuării curburii;
- corectarea curburilor severe;
- stabilizarea curburilor severe.
În anumite cazuri, atunci când factorii care au cauzat deformarea coloanei- contractura musculară sau inegalitatea membrelor- sunt abordate corespunzător, manifestările scoliozei (în special, ale scoliozei nestructurate) se pot ameliora.
Spondiloza cervicală
Afecțiune a coloanei vertebrale, dezvoltată cu preponderență la persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, expuse unor factori de risc precum sedentarismul sau supraponderabilitatea.
Factorii determinanți pentru dezvoltarea acestei boli pot fi:
- boala degenerativă a discului;
- mișcări spinale anormale;
- factori asociați stilului de viață;
- factori de natură genetică.
Simptomele spondilozei cervicale pot varia din punct de vedere al intensității (de la ușoare la severe) și pot căpăta un caracter cronic. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune pot acuza:
- dureri în zona gâtului ce apar și dispar;
- senzație de durere ce radiază în umeri și spate;
- amorțeală la nivelul umerilor și al gâtului;
- furnicături percepute la nivelul gâtului, în umeri și brațe;
- dureri de cap, localizate în zona cefei;
- pierderea echilibrului în timpul mersului;
- posibile dificultăți la înghițire (în cazuri rare).
Manifestările spondilozei cervicale pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos:
- integrarea sportului în rutina săptămânală (în special, sesiuni de fitness);
- construirea unui regim alimentar bogat în substanțe nutritive;
- renunțarea la fumat și evitarea consumului excesiv de alcool;
- atingerea unui număr optim de 8 ore de somn, în fiecare noapte;
- menținerea unei posturi corecte, atât la birou, cât și în timpul mersului.
Cifoza
Cifoza reprezintă o rotunjire exagerată a coloanei vertebrale și se poate dezvolta la orice vârstă. În mod normal, zona vertebrală toracică a coloanei are o cifoză cuprinsă între 20° și 40°, anomaliile posturale pot cauza atingerea unei valori de unghi mult mai mari. Cifozele cu un unghi de cel puțin 50° poartă denumirea de hipercifoze.
Simptomele cifozei sunt determinate de severitatea cazului.
În timp ce curbările mici pot determina dureri ale spatelui, fără a se manifesta și prin alte simptome, curbările semnificative pot influența întregul aspect al posturii pacientului. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni la coloana vertebrală se numără:
- degenerarea discurilor circulare moi;
- boala lui Scheuermann;
- defecte din naștere ale coloanei vertebrale;
- cancerul osos la coloană sau tratamentul acestuia’
- sindromul Marfan sau boala Prader-Wilii (la copiii cu cifoză).
În cazul anumitor tipuri de cifoză (cifoza Scheuermann sau cifoza congenitală), purtarea unui corset și practicarea anumitor exerciții fizice pot doar să încetinească progresia. La pacienții cu cifoza posturală, semnele acestei boli pot fi prevenite prin menținerea unei posturi corecte:
- menținerea picioarelor depărtate la o distanță egală cu cea dintre umeri;
- păstrarea umerilor cât mai înapoi posibil și a spatelui ușor arcuit;
- orientarea privirii spre înainte, prin menținerea frunții în poziție paralelă cu linia solului.
Pentru a preveni cifoza cauzată de osteoporoză, sănătatea oaselor este vitală. În acest sens, este important consumul de alimente bogate în calciu și alți nutrienți esențiali pentru densitatea osoasă, conform recomandărilor unui nutriționist.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Aceste probleme se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale. Abordarea corectă a acestora (prevenire și/sau tratament) se realizează conform recomandărilor medicului specialist, în urma unui diagnostic pus de acesta.
REFERINTE:
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
“Common Spine Problems Explained with Pictures.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-spine-problems. Published November 23, 2020. Accessed 26 September, 2022