Close sidebar
Close sidebar

Cele mai frumoase cladiri din cartierul daramat de Ceausescu pentru a construi Casa Poporului! Zeci de "bijuterii" arhitecturale au fost demolate!

Pana in anul 1984, in zona unde se afla acum Parcul Izvor, Casa Poporului, Casa Academiei, Piata Constitutiei si o parte din cartierul 13 Septembrie era un cartier pitoresc si linistit numit Uranus.

Georgiana Carp,


DISTRIBUIE
acest articol

In cartierul aflat in vecinatatea centrului de atunci al Capitalei se regaseau vile boieresti, case vechi, modeste, dar cu arhitectura impresionanta, iar comunitatea era unita si pasnica. Ei bine, totul a fost demolat, inclusiv trei biserici, Alba-Postavari, Spirea Veche si Izvorul Tamaduirii.

Tot atunci au fost puse la pamant si alte monumente de mare valoare din zona Uranus: Muzeul Militar, vechiul Arsenal, Spitalul Brancovenesc, cladirea Operetei, stadionul Republicii (construit in stil art deco), Casa Demetriade, Fantana Lahovary, ansamblul de chilii din jurul Bisericii Schitul Maicilor, ansamblul Manastirii Mihai Voda (unde se aflau Arhivele Nationale) – fiind mutate doar biserica si clopotnita.

Toate documentele din Arhivele Nationale au fost mutate de soldati intr-o singura noapte, printr-un ordin emis urgent, astfel incat demolarea cladirii sa aiba loc cat mai repede posibil. Din zona Uranus, cu ai ei locuitori vioi si caini maidanezi, au mai ramas cateva locuri neatinse de boala lui Ceausescu, spre Piata Cosbuc, pe strazile Sabinelor, Sirenelor si Sapunari, care au scapat ca prin minune de sistematizare.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

 

Sursa foto: Dan Perry

http://danperry.livejournal.com/91821.html

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI