1. Cafeaua este o sursă puternică de antioxidanţi sănătoşi
De fapt, cafeaua prezintă o activitate antioxidantă mai mare decât ceaiul verde şi cacaoa, două superstaruri antioxidante. Oamenii de ştiinţă au identificat aproximativ 1.000 de antioxidanţi în boabele de cafea neprocesate şi alte sute se dezvolta în timpul procesului de prăjire. Numeroase studii au citat cafeaua ca fiind o sursă alimentară majoră – şi, în unele cazuri, primară – de antioxidanţi pentru subiecţii săi.
Citește și: Ce beneficii au companiile în urma activităților de responsabilitate socială?
Antioxidanţii lupta împotriva inflamaţiei, o cauză de bază a multor afecţiuni cronice, inclusiv artrită, ateroscleroza şi multe tipuri de cancer. De asemenea, neutralizează radicalii liberi, care apar în mod natural ca parte a funcţiilor metabolice de zi cu zi, dar care pot provoca stres oxidati v care duce la boli cronice.
Citește și: TOP 3 cele mai bune cafele de origine pe care sa le comercializezi în cafeneaua ta
2. Cofeină oferă o creştere a memoriei pe termen scurt.
Când un grup de voluntari a primit o doză de 100 de miligrame (mg) de cofeină, aproximativ la fel de mult conţinută într-o singură ceaşcă de cafea, cercetătorii austrieci au descoperit o creştere a activităţii creierului voluntarilor, măsurată prin imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).
Citește și: TOP 3 cele mai bune cafele de origine pe care sa le comercializezi în cafeneaua ta
3. Cafeaua poate ajuta la protejarea împotriva declinului cognitiv.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe lângă faptul că oferă o creştere temporară a activităţii creierului şi a memoriei, consumul regulat de cafea poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv asociat cu boala Alzheimer şi alte tipuri de dementă. Într-un studiu finlandez promiţător, cercetătorii au descoperit că consumul zilnic de trei până la cinci căni de cafea la mijlocul vârstei a fost asociat cu o scădere cu 65% a riscului de Alzheimer şi demenţă mai târziu în viaţă. Interesant este că autorii studiului au măsurat şi efectul consumului de ceai asupra declinului cognitiv, dar nu au găsit nicio asociere.
Citește și: 5 aspecte de care să ții cont pentru a crea un meniu de băuturi atractiv pentru locația ta
Cum funcţionează: Există mai multe teorii despre modul în care cafeaua poate ajuta la prevenirea sau protejarea împotriva declinului cognitiv. O teorie de lucru: cofeină previne acumularea plăcii de beta-amiloid care poate contribui la debutul şi progresia bolii Alzheimer. De asemenea, cercetătorii susţin că, deoarece consumul de cafea poate fi asociat cu un risc scăzut de diabet de tip 2, un factor de risc pentru dementă, scade şi riscul de a dezvolta dementa.