Close sidebar
Close sidebar

Centrala nucleară de la Zaporojie, posibilă țință a unui atac. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Rușii au ocupat centrala nucleară de la Zaporojie încă din primele zile ale începerii conflictului împotriva Ucrainei. Tot din acea perioadă, ambele țări se acuză reciproc că pregătesc un atac asupra centralei. Distrugerea centralei de la Zaporojie ar cauza mari dezastre.

Elena Tasca,

Într-un comunicat transmis de armata ucraineană, este menționat că dacă Rusia va ataca centrala de la Zaporojie, va încerca să lase impresia că atacul a fost provocat de Ucraina.

[Sursa foto: crainou.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa, având șase reactoare. Zona în care se află centrala nu a fost ferită de bombardamente. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele care au existat în jurul centralei de la ocuparea acesteia de ruși în februarie 2022. Mai mult decât atât, ambele țări se acuză recirpoc de pregătirea unui atac major, care s-ar contura într-o catastrofă mondială.

Rusia acuză Ucraina că va ataca centrala

Consilierul șefului Rosenergoatom, agenția care se ocupă cu administrarea centralelor nucleare ale Rusiei, Renat Karceaa, este de părere că Ucraina va ataca în această noapte centrala de la Zaporojie.

Kaarcea a precizat că atacul Ucrainei asupra centralei va consta într-un atac cu muniție realizată din deșeuri nucleare care aparțin altor centrale nucleare din țară.

"La adăpostul întunericului, în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace staţia Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acţiune şi drone de atac kamikaze", a declarat Renat Karceaa, conform unei agenții rusești.

Citește și: Un complot pentru asasinarea lui Vladimir Putin pe podul din Moscova, „dejucat de Serviciile Secrete”

Ucraina neagă acuzațiile Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu plănuiește să își atace centrala nucleară, iar în cazul unui atac, Rusia ar fi singura vinovată.

"Dar, în orice caz, lumea vede- şi nu are cum să nu vadă- că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia. Şi nimeni altcineva", a declarat într-un mesaj video nocturn, noaptea trecută, Zelenski.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Armata ucraineană este pregătită să acționeze în fața unui nou atac rusesc. Într-un comunicat transmis de armata ucraineană, este menționat că dacă Rusia va ataca centrala de la Zaporojie, va încerca să lase impresia că atacul a fost provocat de Ucraina.

"Dacă ar fi detonate, acestea nu ar deteriora reactoarele, dar ar crea o imagine că bombardamentul a fost efectuat de partea ucraineană", a transmis armata ucraineană.

Citește și: Polonia a arestat un hocheist rus, sub acuzația de spionaj. Moscova protestează dur

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU monitorizează centrala de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) încearcă să obțină un acord prin care să se asigure că centrala este demilitarizată și că nu reprezintă un pericol. Rafael Grossi, directorul general AIEA, a vizitat d emai multe ori centrala după ocuparea acesteia de ruși, pentru a avea siguranța că nu există posibilitatea niciunui pericol. Grossi a încercat să obțină de la ruși și un acord prin care aceștia asigură că vor feri de bombardamente centrala.

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a declarat că Rafael Grosii nu și-a îndeplinit scopul de a apăra centrala. Acesta l-a acuzat pe directorul general AIEA de orice viitor atac de la centrală.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Orice dezastru la Zaporojie ar fi putut fi prevenit dacă (Grossi ar fi fost) clar de la bun început. Adică, acest om este mai mult un clovn. Iar când va avea loc un dezastru, el va spune că nu au avut nimic de-a face cu el şi că au avertizat asupra pericolelor", se pare că a declarat pentru o televiziune ucraineană, Mihailo Podolik.

Citește și: VIDEO. Desenul lui Vladimir Putin care i-a făcut pe psihologi să dea un verdict îngrijorător

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI