Centralele termice de apartament, interzise într-un mare oraș din România
Centralele termice de apartament vor fi interzise într-un mare oraș din România. Motivul acestei decizii ține de nivelul ridicat de poluare pe care îl au centralele termice.
Centralele termice de apartament vor fi interzise în Cluj-Napoca, după cum a anunțat zilele trecute primarul orașului, Emil Boc.
Practic toate blocurile noi vor trebuie fie să se lege la sistemul de termoficare, fie să aibă centrală comună de bloc. Lucrurile vor fi reglementate prin hotărâre de consiliu local.
Citeste si: VIDEO| Parcurile, aglomerate înainte de noile restricţii
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, vrea să se facă centrale de bloc la nivelul județului deoarece cele de apartament poluează.
”Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate acum, adică mai mult de 6 apartamente, cerem să se facă centrale de bloc. Vrem să venim în sprijinul direcției verzi. Acest lucru îl cerem la fiecare proiect. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Emil Boc.
Citeste si: Când se va introduce paşaportul COVID-19? Vom putea călători fără carantină!
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Centralele termice de apartament vor fi interzise dacă au coşuri de fum individuale, potrivit unui anunț făcut luna trecută de Asociaţia Energia Inteligentă.
Proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate, scrie Asociaţia Energia Inteligentă.
Potrivit sursei citate, este necesar, în cazul blocurilor, la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie "utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate".
Citeste si: Decizia liderilor coaliției în legătură cu sporurile bugetarilor
Apar costuri noi pentru proprietarii de centrale în această situație, arată experții în energie.
Astfel de construcţii – cosurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).
Astfel, precizează sursa citată, "soluţia salvatoare prezentată locatarilor" din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coşuri individuale în apartamente.