Liliecii se deosebesc semnificativ de alte mamifere, nu doar datorită capacității lor de a zbura, ci și pentru longevitatea lor, rata redusă de cancer și sistemul lor imunitar puternic. Aceste caracteristici biologice distincte se manifestă și în presupusa lor implicare în apariția SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19.

Cercetătorii subliniază că liliecii sunt subiectul unui interes deosebit din cauza potențialelor lor relevanțe pentru sănătatea umană. Conform studiilor efectuate, înțelegerea răspunsului imunitar neobișnuit al liliecilor, care reprezintă prima lor linie de apărare împotriva agenților patogeni, ar putea furniza informații valoroase pentru prevenirea transmiterii bolilor de la animale la oameni.

Cercetătorii americani au descoperit care ar putea fi salvarea umanității. Liliecii ar putea fi tratamentul anti-cancer

Cercetătorii au efectuat acest studiu pe două specii de lilieci

În cadrul acestui studiu, echipa de cercetători a secvențiat genomurile a două specii de lilieci, respectiv liliacul jamaican de fructe și liliacul mesoamerican cu mustață, folosind tehnologia avansată dezvoltată de Oxford Nanopore Technologies, și au utilizat mostre de lilieci colectate de către Muzeul American de Istorie Naturală din Belize.

Ulterior, au comparat genomurile liliecilor cu cele ale altor mamifere, iar descoperirile lor au fost cu adevărat intrigante. S-a constatat că liliecii prezintă adaptări genetice în proteinele asociate cu repararea ADN-ului și inhibarea cancerului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Alunițele, semne pentru sănătatea pielii. „În momentul în care observăm că o aluniță începe să își modifice forma ar trebui să ne adresăm medicului specialist”

Cercetătorii americani au identificat adaptări în şase proteine legate de repararea ADN-ului şi 46 de proteine legate de cancer.  "Generând aceste noi genomuri de lilieci şi comparându-le cu cele ale altor mamifere, continuăm să descoperim noi adaptări extraordinare în gene antivirale şi anticancerigene" ,  a transmis autorul principal, dr.

Armin Scheben, de la laboratorul Cold Spring Harbor, din New York, într-un comunicat.

Cum ar putea liliecii să suprimeze cancerul?

În mod deosebit, cercetarea a evidențiat că liliecii dețin mai mult de două ori mai multe gene modificate legate de cancer în comparație cu alte specii de mamifere, fapt care susține ipoteza că aceștia dispun de abilități unice de a inhiba dezvoltarea cancerului.

Chiar dacă cercetarea asupra liliecilor poate părea inițial puțin legată de sănătatea umană, dr. Scheben a explicat că "aceste studii constituie primul pas către aplicarea cunoștințelor privind biologia unică a liliecilor în contexte relevante pentru înțelegerea și tratamentul îmbătrânirii și al unor boli precum cancerul, la oameni".

Citește și: VIDEO- Spital de stat cu dotări de privat. Spitalul Universitar de Urgență beneficiază de cea mai performantă tehnică de imagistică

Aceste constatări deschid noi direcții pentru investigarea cauzelor cancerului și a conexiunilor dintre cancer și sistemul imunitar, oferind speranța că informațiile obținute din studiile cu lilieci ar putea eventual conduce la dezvoltarea de tratamente inovatoare pentru afecțiunile umane.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Studiul a fost publicat pe 20 septembrie în revista Genome Biology and Evolution.

Citește și: Alimente pe care trebuie să le consumi în această toamnă pentru a avea o imunitate de fier


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si