Cercetătorii pregătesc vaccinul împotriva cancerului, grație tehnologiei ARNm, folosită la Covid
Compania farmaceutică BioNTech, lucrează la crearea primul vaccin împotriva cancerului pe bază de ARN mesager.
Vaccinurile împotriva cancerului ar putea ajunge pe piață până în anul 2040. Asta înseamnă că, dacă studiile în curs de desfășurare vor avea succes, aceste vaccinuri ar putea fi disponibile încă din anul 2030, scrie Mediafax.
Cei doi cercetători au explicat că tehnologia mARN utilizată în vaccinurile anti-Covid ar putea fi eficientă și în lupta împotriva tumorilor, ”deoarece este o disfuncție de bază a sistemului imunitar”.
Vaccinurile ARNm sunt o tehnologie relativ recentă care exploatează mecanismul natural al sintezei proteinelor pentru a stimula răspunsul imun. Până în prezent, acestea au fost utilizate în principal împotriva virusului SARS-CoV-2, responsabil de boala COVID-19. Aceste vaccinuri conțin o secvență de ARNm sintetică care codifică o proteină a virusului SARS-CoV-2, în special proteina Spike, cea pe care virusul o folosește pentru a se atașa de celulele umane și a le infecta.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Când vaccinul este injectat în mușchiul brațului, ARNm este eliberat în celulele corpului și folosit ca șablon pentru a produce proteina spike a virusului, care este apoi expusă la suprafața lor sau eliberată în sânge. Proteina spike nu poate provoca infecție, dar este recunoscută ca străină de sistemul imunitar, care se activează pentru a produce anticorpi specifici și limfocite T împotriva acesteia. În acest fel, organismul învață să se apere împotriva virusului, fără să-l fi întâlnit vreodată.
Citește și: A murit 'pacientul zero'- Prima persoană din lume diagnosticată cu autism a încetat din viață
În comparaţie cu vaccinurile tradiţionale, care folosesc virusuri inactivate sau atenuate sau fragmente de virus pentru a induce imunitatea, vaccinurile ARNm sunt mai uşor şi mai rapid de produs deoarece nu necesită cultivarea virusului în laborator sau la animale. În plus, sunt mai versatile şi mai adaptabile, deoarece pot fi modificate cu uşurinţă prin schimbarea secvenţei ARNm în funcţie de variantele de virus care apar în timp. De fapt, ele pot fi folosite şi pentru multe alte boli, inclusiv cancer, malarie şi tuberculoză.
Vaccinurile cu ARNm şi-au demonstrat eficacitatea împotriva Covid-19, dar pot fi aplicate şi altor boli infecţioase sau cancer. Pentru malarie, va fi necesar să se creeze un vaccin care să inducă sistemul imunitar să neutralizeze parazitul Plasmodium, responsabil de boală.
Primele vaccinuri ARNm pentru cancer sunt de așteptat să fie disponibile foarte curând. Tureci și Sahin au primit recent premiul internațional Feltrinelli 2023 pentru medicină.
”Dacă studiile în desfășurare sau rezultate pozitive și confirmă eficacitatea vaccinurilor ARNm și pentru cancer, au explicat aceștia, primele tratamente ar putea ajunge între 2030 și 2040”.