Close sidebar
Close sidebar

Când este necesar un certificat energetic pentru clădiri și pentru ce tipuri de imobile

Certificatul energetic este un document legal elaborat conform unei metodologii de calcul, care indică eficiența energetică a unei clădiri sau unități de clădire, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.

Georgiana Balaban,

Cum arată un certificat energetic pentru clădiri. [Sursa foto: Captură KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Vedeți mai multe detalii pe site-ul www.certificatenergetic24h.ro. Legea care reglementează domeniul eficienței energetice a clădirilor în România este Legea nr. 372 din 2005, modificată și completată cu prevederile Legii nr. 159 din 2013 și Ordonanței Guvernului României nr. 13 din 2016.

Când este obligatoriu să existe un certificat energetic pentru clădiri?

Certificatul energetic este obligatoriu să existe la vinderea sau închirierea unui imobil. În cazul în care acesta nu există, contractul de vânzare-cumpărare încheiat între părți suferă de nulitate relativă, putând fi anulat în instanță.

După vânzare, vânzătorul trebuie să înmâneze originalul certificatului de eficiență energetică noului proprietar, iar o copie după certificat se va depune la organul fiscal în cazul vânzării și închirierii.

În cadrul anunțurilor de vânzare sau închiriere va trebui ca să fie incluse informații din certificat.

În cazul clădirilor noi care se construiesc, acest document este obligatoriu să fie prezentat în original comisiei de recepție, iar o copie să însoțească procesul-verbal de recepție și va face parte din Cartea tehnică a clădirii.

Când este obligatoriu să ai un certificat energetic pentru clădiri.

Un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor neînsoțit de acest certificat de performanță energetică este nul de drept.

Pentru clădirile sau părțile de clădire care sunt supuse lucrărilor de renovare majoră este obligatoriu, de asemenea, acest document.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Se consideră renovare majoră acea lucrare la anvelopa clădirii sau la sistemele tehnice ale construcției (încălzire, răcire, iluminat etc.) ale căror costuri depăşesc 25% din valoarea de impozitare a imobilului (exclusiv terenul).

O altă situație în care este obligatorie prezența acestui document este cazul clădirilor vizitate frecvent de public, unde acesta trebuie afișat la loc vizibil și accesibil.

Pentru ce imobile este obligatoriu să se întocmească certificate energetice?

Pentru majoritatea tipurilor de clădiri noi sau existente care consumă energie este necesar acest document:

· case;

· blocuri de locuit;

· clădiri de birouri;

· școli, grădinițe și alte clădiri de învățământ;

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

· spitale;

· hoteluri, restaurante, spații comerciale;

· clădiri pentru activități sportive;

· alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

Informații despre certificatul energetic.

Clădiri exceptate de la obligația existenței certificatului energetic

Există și câteva categorii de clădiri exceptate de la această obligație, cum ar fi cele care funcționează ca lăcașuri de cult sau au caracter religios, clădiri şi monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an sau imobile independente având suprafața utilă sub 50 m2.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI