Ministerul Sănătăţii a anunțat că a postat în transparenţă decizională proiectul de Lege care privește stabilirea unor măsuri în domeniul medical, pe perioada stării de alertă, pentru personalul medical din cadrul unor unităţi publice şi private.

Potrivit documentului, personalul medical din cadrul instituțiilor sanitare cu paturi publice şi private au obligaţia să prezinte un certificat digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii.

Citeste si: Rata de infectare crește semnificativ în Capitală: Incidența a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. O localitate din Ilfov a ajuns la rata de 9,31 la mie

Condițiile care atestă certificatul verde

Certificatul digital COVID trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiţii: 

  • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

,,Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important îl deţin vaccinurile", declară Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii. 

Citeste si: Bilanțul Sars-Cov-2 al zilei de 27 septembrie 2021. 5.655 de cazuri noi în România

Certificatul verde devine obligatoriu pentru personalul medical 

În acest fel, personalul medical care nu prezintă rezultat negativ, conform unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea. Excepţie de la acestă regulă o vor face cei încadrați în categoria de personal care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Unitățile private vor suporta costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2  potrivit procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator.

,,În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile, a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea", arată Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate mai sus, în unităţile publice măsura încetării contractului în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuităţii activităţii, ţinând cont de faptul că în unităţile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative. 

Atât unitățiile publice cât și cele private sunt responsabile pentru asigurarea eficientă a acestor măsuri.

În documentul citat se arat că nerespectarea acestor obligaţii de către conducătorul unităţii respective reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat. 

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum se descarca Certificatul Verde COVID-19 pe telefon, necesar pentru accesul in restaurante si evenimente culturale

Măsurile în vederea verificării certificatelor digitale

Proiectul vizeză: Conducerea unităţilor publice şi private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC", precum şi în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplineşte una din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1). 

  • (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile.
  • (3) Suspendarea dispusă în condiţiile alin. (2) încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1).
  • (4) În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. 
  • (5) În situaţia în care personalul din unităţile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

Conform Ministerului Sănătății, aceste regelmentări din cadrul proiectului de lege se aplică şi în unităţile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, precum şi în cadrul laboratoarelor de analize medicale. 

Citeste si: Vaccinarea în România. Câte persoane au ales să se imunzize?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si