Close sidebar
Close sidebar

Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022. Ce riști dacă nu ți-ai făcut doza booster

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat recent că, certificatul verde va expira la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.

Alina Raducu,

Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022. Ce riști dacă nu ți-ai făcut doza booster

[Sursa foto: Facebook Guvernul României]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Tot Alexandru Rafila mai susține că, această măsură este o directivă europeană. Ministrul Sănătății a mai spus că 2022 ar fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce a vrut să zică Alexandru Rafila când a spus că „Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022”

Alexandru Rafila a explicat, într-o conferință de presă, că este vorba despre o decizie a Comisiei Europene adoptată în 21 decembrie, care a fost comunicată statelor membre și care se aplică pentru certificatul verde folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Astfel, vizați sunt cei care vor să meargă într-o țară membră a Uniunii.

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă măsura va fi valabilă și în România, ministrul a spus că „se analizează” acest lucru.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Rafila.

Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022.

Ce riști dacă nu ți-ai făcut doza booster

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alexandru Rafila: „E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Rafila a mai menționat că, valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea primei scheme de vaccinare.

Ministrul a mai spus că 2022 ar urma să fie anul în care „vom încheia această urgență medicală”.

Ce riști dacă ai avut un certificat verde valid care a expirat

Ministrul Sănătății a mai spus că, valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării, deoarece este o directivă europeană pe care și România va trebui să o aplice.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin, pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”,  a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a spus că, introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică. 

„E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană.(...) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Astfel, specialiștii susțin că, doza booster va prelungi valabilitatea certificatului de vaccinare și, totodată, va oferi mai multă protecție organismului în fața unei infecții COVID-19. În prezent, nu se știe exact ce înseamnă această protecție, mai ales împotriva noii variante Omicron.

Studiile realizate până la finalul anului trecut arată faptul că vaccinarea completă, inclusiv cu doza booster, oferă o protecție puternică împotriva infecției cu Omicron.

Citeste si: Epidemiologul Octavian Jurma, avertisment dur după recordul absolut de infectări Covid. Ce se întâmplă săptămâna viitoare

Așadar, o schema completă de vaccinare cu doze de vaccin pare să protejeze împotriva formelor severe de infecție. O analiza a cazurilor cu Omicron din primele săptămâni de la descoperirea noii variante din Africa de Sud au arătat că vaccinarea cu doua doze de vaccin Pfizer-BioNTech a redus cu 70% riscul de spitalizare din cauza infecției cu Covid-19.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI