Close sidebar
Close sidebar

Crăciunul este amenințat de un fenomen meteo extrem: un „ciclon-bombă” ce vine dinspre Arctica

Crăciunul americanilor se află în pericol în acest an. Meteorologii au anunțat un fenomen meteo extrem: un „ciclon-bombă” ce vine dinspre Arctica.

Georgiana Balaban,

Cel mai geros Crăciun din ultimele decenii.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Aproape 177 de milioane de americani- adică mai mult de jumătate din populația SUA- vor petrece weekendul de Crăciun sub incidența unor alerte de vreme extremă, în condițiile în care un ciclon arctic major va aduce temperaturi extrem de scăzute în mare parte din ţară, cu valori care nu s-au mai înregistrat de zeci de ani, şi ninsori abundente, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS). „Ciclonul-bombă", cum a fost denumit în presă, va veni, de asemenea, cu viscole foarte puternice, mai ales în statele din Midwest, relatează CNN.

Valul de frig ar putea aduce cel mai geros Crăciun din ultimele decenii, spun meteorologii. NWS a avertizat că peste 100 de recorduri de temperaturi scăzute ar putea fi egalate sau depăşite în următoarele zile.

Primele efecte ale acestei furtuni care nu se întâlnește decât o dată într-o generație s-au resimțit deja încă de joi, când mii de zboruri au avut întârzieri sau au fost anulate, dând peste cap, chiar în apropierea Crăciunului, planurile

de călătorie ale americanilor.

Citește și: Temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni

Călătoriile sunt periculoase, au avertizat autoritățile, în timp ce milioane de americani sunt așteptați să ia cu asalt drumurile şi aeroporturile înainte de Crăciun. "Vă rugăm să luaţi această furtună extrem de în serios", a îndemnat președintele Joe Biden. "Îi încurajez pe toţi(...)

să asculte avertismentele emise la nivel local", a adăugat el. "Nu e o simplă zăpadă ca în copilăria noastră, este ceva serios", a insistat el.

„Bomba ciclonică" se formează atunci când aerul polar întâlnește o masă de aer mai cald, provocând o scădere foarte rapidă a presiunii. Este un termen dat unei furtuni extreme, care se intensifică rapid, presiunea atmosferică centrală scăzând cu cel puţin 24 de milibari în 24 de ore.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Citește și: Cod portocaliu și cod galben de inundații și viituri în 17 județe din țară

Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat că se înregistrează scăderi dramatice de temperatură, cu variații extreme ce pot interveni în decurs de mai puţin de o oră. Experții au avertizat că numai 5-10 minute de expunere a pielii la astfel de temperaturi extrem de scăzute- în unele părţi sunt prognozate minus 55 de grade- poate duce la degerături. "Un frig de această magnitudine ar putea provoca degerături pe pielea expusă în câteva minute, precum şi hipotermie şi moarte dacă expunerea este prelungită", a avertizat serviciul naţional de meteorologie.

Cel mai geros Crăciun

Aeroportul Internațional Denver a înregistrat miercuri o scădere de 37 de grade în decurs de numai o oră, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

De asemenea, rafalele de vânt ar putea atinge până la 80 km/h, provocând posibile căderi de copaci şi întreruperi de energie electrică.

Mai multe state au declarat deja stare de urgenţă, printre care New York, Oklahoma, Kentucky, Georgia şi Carolina de Nord. Drumurile erau deja acoperite de zăpadă şi s-au înregistrat deja numeroase accidente. Unele autostrăzi au fost închise şi numeroase drumuri secundare erau impracticabile.

Există, în plus, şi o amenințare de inundații, pentru că bucățile mari de gheață pot bloca debitul fluviilor şi râurilor şi sunt de așteptat, de asemenea, pene de curent.

Citește și: VIDEO: Vremea se schimbă radical în toată țara

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Alertele meteo se întind de la o coastă la alta şi ajung până în sud, la granița dintre SUA şi Mexic şi în Florida, statul soarelui prin excelenţă. Americanii vor tremura de frig până în sudul Texasului. Se estimează că masa de aer arctic va aduce rafale puternice de vânt şi o temperatură de -9,4C în El Paso, Texas, unde migranții fără documente nou sosiți dorm pe străzile orașului.

Şi Canada se pregătește pentru "temperaturi neobișnuit de scăzute pentru această perioadă", cu ninsori abundente şi posibile ploi înghețate în unele zone. Autoritățile au încurajat populația din Quebec, de exemplu, să "pregătească planuri de urgenţă şi să aibă asupra lor truse de urgenţă care să conțină apă potabilă, alimente, medicamente, o trusă de prim-ajutor şi o lanternă". Principalul aeroport al ţării, cel din Toronto, s-a confruntat cu întârzieri şi anulări.

Citește și: Prognoza meteo ANM, vineri, 23 decembrie 2022. Vezi cum va fi vremea azi în România

Frigul i-a determinat pe unii oameni să accepte "provocarea apei fierbinţi", postând videoclipuri în care aruncă apă fierbinte în aer şi o văd cum se cristalizează imediat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI