Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Ciclonul care lovește România aduce ploi abundente. COD ROȘU de la ANM și de la hidrologi. Pericol major de inundații

Aproape toată ţara se află, duminică și luni, sub avertizare Cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, în timp ce în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Transilvaniei este Cod portocaliu, fiind aşteptate ploi abundente. ANM a emis COD ROȘU de ploi pentru județul Galați, deja trecut prin indundații masive. În acelaşi timp, vremea se răceşte accentuat. 

Sorin Negru,

Ciclonul lovește România


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Meteorologii au anunţat că, duminică și luni, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Vremea rea va continua în cursul zilei de luni.

Citește și: Super-furtuna din România, în imagini. Primele ravagii ale fenomenului meteo extrem

Bilanțul zilei de duminică: IGSU a intervenit în 35 de localități

Pompierii au intervenit, duminică, în intervalul orar 07,00- 20,00, în 35 localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti pentru scoaterea apei din mai multe case, curţi şi dintr-o instituţie publică, dar şi pentru îndepărtarea a zeci de copaci prăbuşiţi în contextul fenomenelor meteo prognozate, mii de persoane fiind evacuate/autoevacuate preventiv.

"În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, în data de 29.09.2024,

în intervalul orar 07,00- 20,00, s-au înregistrat efecte în 35 localităţi din 16 judeţe (Arad, Argeş, Brăila, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiş şi Vâlcea) şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 case, 7 curţi, 3 beciuri, un subsol de bloc, o instituţie publică şi un depozit operator economic, cât şi pentru degajarea a 25 copaci şi 2 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 3 autovehicule", informează, duminică seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

UPDATE. 98 de unități de învățământ din județul Galați, închise luni

Ministerul Educaţiei anunţă, duminică după-amiază, că 98 de unităţi de învăţământ din Galaţi cu activitate suspendată luni, din cauza vremii, lista urmând a fi actualizată constant.

”Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în judeţul Galaţi a fost luată măsura suspendării activităţii didactice, pentru data de 30 septembrie 2024, în 98 de unităţi de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri) din 23 de localităţi”, a transmis, duminică seară, Ministerul Educaţiei.

Instituţia publică şi lista unităţilor, fiind vorba în general de şcoli şi grădiniţe, dar şi despre şase licee. Datele au fost comunicate până duminică, la ora 17.00, şi sunt periodic actualizate.

”Precizăm că situaţia actuală, care include şi evacuarea localităţilor afectate de fenomenele meteo extreme nu permite, în cazurile menţionate, desfăşurarea cursurilor în format online”, a mai transmis ministerul.

Citește și: Mesaj RO-Alert pentru București și Ilfov. A început furtuna în Capitală- FOTO

UPDATE. Şedinţă de lucru la MAI. S-au dispus evacuări din 23 de localități

La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc, duminică, o sedinţă de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, şeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonelul Florea Constantin şi alţi reprezentanţi din cadrul MAI.

În urma şedinţei, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situaţiei, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora.

S-a dispus evacuarea persoanelor din zonele de risc din 23 de localităţi din judeţul Galaţi, consolidarea cu saci de nisip a digurilor din judeţele Galaţi şi Vaslui, dar şi dublarea efectivelor la Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă aflate sub avertizare cod portocaliu şi roşu.

Citește și: Super-furtuna din România, în imagini. Primele ravagii ale fenomenului meteo extrem

UPDATE. Cod roşu de inundaţii, pe râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui

Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, începând de la miezul nopţii de duminică spre luni, pentru râuri din judeţele Vaslui şi Galaţi. De duminică la prânz, este în vigoare un Cod portocaliu pe râuri din bazinele hidrografice Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău, iar de duminică seară va viza şi râuri din bazinele Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), hidrologii au instituit Codul Roşu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopţii, până marţi, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinelre hidrografice Bârlad, Prut şi Siret, în judeţele Vaslui şi Galaţi.

Citește și: Vine iarna în România! Unde va ninge în weekend

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

UPDATE. A fost activat centrul Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul DSU. Au fost dislocate echipaje de intervenţie în zonele de risc şi prealertate echipajele aeriene.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat duminică, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice, activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate.

UPDATE. Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică fiind în vigoare un Cod galben în cea mai mare parte a ţării.

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, este Cod portocaliu de ploi abundente. Vremea se răceşte accentuat în toată ţara, iar de duminică seara este Cod galben de ninsori la munte.

Cod roșu de ploi în Galați

În noaptea de duminică spre luni, judeţul Galaţi se va afla sub Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente, ci cantităţi de apă de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp. Şi în Bucureşti, vremea se răceşte şi devine instabilă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabilă duminică, între orele 10.00 şi 20.00, în cea mai mare parte a ţării.

În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

În plus, vremea se va răci accentuat în toată ţara.

În intervalul menţionat, este Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în judeţele Sibiu, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, în municipiul Bucureşti şi parţial în judeţele Hunedoara şi Alba.

Astfel, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

Vreme rea și în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu pentru București și județul Ilfov, valabilă începând de duminică dimineața, pentru ploi torențiale și intensificări ale vântului.

Codul portocaliu este în vigoare între 29 septembrie, ora 08:00, și 30 septembrie, ora 10:00. Au fost anulate evenimente organizate pentru ziua de duminică.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Organizatorii evenimentelor „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” şi „Simfonia apei” au decis anularea evenimentelor pentru ziua de duminică, din cauza vremii. Bucureştiul se va afla sub cod portocaliu de ploi abundente și vânt puternic

„Având în vedere avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, privind codul portocaliu de ploi torenţiale şi abundente pe raza Municipiul Bucureşti, valabil pentru zilele de 29 şi 30 septembrie, organizatorii evenimentului Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană au decis anularea programului artistic ce urma a fi susţinut în cursul zilei de duminică, 29 septembrie atât pe Calea Victoriei cât şi pe strada Prevederii din sectorul 3 al Capitalei”, a transmis, sâmbătă, Primăria Bucureşti, conform News.ro.

Pericol de inundații în toată țara

Duminică la ora 10.00 intră în vigoare un Cod portocaliu emis de hidrologi pentru râuri din bazinele hidrografice Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Începând de duminică seară, Codul portocaliu va fi valabil şi pe râuri din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi pe râurile din Dobrogea.

Râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş se află sub avertizare Cod galben, la fel şi anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

Astfel, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

Ciclonul intră în România prin vestul țării

[Sursa foto: Radar Meteo]

Autoritățile în alertă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis că ”este important ca toate instuţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”.

”Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est”, a declarat Fechet.

El a făcut apel la autorităţile locale să asigure decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. ”Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”, a spus el.

Avertizări de la ISU și de la Poliția Română

După emiterea avertizării, Comitetul pentru Situații de Urgență București/Ilfov a luat măsuri pentru gestionarea situațiilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.

ISU a transmis mesaje de informare prin panouri electronice stradale și canale online.

În aceste condiţii, poliţiştii le recomandă şoferilor şi pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic. Şoferii sunt sfătuiţi să nu schimbe direcţia sau să frâneze brusc, să păstreze o distanţă mai mare faţă de vehiculele din faţă, să folosească luminile de întâlnire, să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt foarte obosiţi.

În plus, şoferii nu trebuie să parcheze maşinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI