Close sidebar
Close sidebar

Ciclonul care lovește România aduce ploi abundente. COD ROȘU de la ANM! Pericol major de inundații - LIVE TEXT

Aproape toată ţara se află, duminică, sub avertizare Cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, în timp ce în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Transilvaniei este Cod portocaliu, fiind aşteptate ploi abundente. ANM a emis COD ROȘU de ploi pentru județul Galați, deja trecut prin indundații masive. În acelaşi timp, vremea se răceşte accentuat. 

Sorin Negru,

Ciclonul lovește România


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Meteorologii au anunţat că, duminică, între orele 8.00 şi 20.00, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Vremea rea va continua în cursul zilei de luni.

Citește și: Vine iarna în România! Unde va ninge în weekend

UPDATE. A fost activat centrul Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul DSU.

Au fost dislocate echipaje de intervenţie în zonele de risc şi prealertate echipajele aeriene.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat duminică, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice, activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate. 

UPDATE. Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică fiind în vigoare un Cod galben în cea mai mare parte a ţării.

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, este Cod portocaliu de ploi abundente. Vremea se răceşte accentuat în toată ţara, iar de duminică seara este Cod galben de ninsori la munte. 

Cod roșu de ploi în Galați

În noaptea de duminică spre luni, judeţul Galaţi se va afla sub Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente, ci cantităţi de apă de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp. Şi în Bucureşti, vremea se răceşte şi devine instabilă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabilă duminică, între orele 10.00 şi 20.00, în cea mai mare parte a ţării.

În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp.

Citeste si: Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă- kanald.ro

Citeste si: Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat- wowbiz.ro

Citeste si: Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți dai seama, iar 40% sunt rezistente la antibiotice- antena3.ro

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

În plus, vremea se va răci accentuat în toată ţara.

În intervalul menţionat, este Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în judeţele Sibiu, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, în municipiul Bucureşti şi parţial în judeţele Hunedoara şi Alba.

Astfel, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

Vreme rea și în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu pentru București și județul Ilfov, valabilă începând de duminică dimineața, pentru ploi torențiale și intensificări ale vântului.

Codul portocaliu este în vigoare între 29 septembrie, ora 08:00, și 30 septembrie, ora 10:00. Au fost anulate evenimente organizate pentru ziua de duminică.

Organizatorii evenimentelor „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” şi „Simfonia apei” au decis anularea evenimentelor pentru ziua de duminică, din cauza vremii. Bucureştiul se va afla sub cod portocaliu de ploi abundente și vânt puternic

„Având în vedere avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, privind codul portocaliu de ploi torenţiale şi abundente pe raza Municipiul Bucureşti, valabil pentru zilele de 29 şi 30 septembrie, organizatorii evenimentului Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană au decis anularea programului artistic ce urma a fi susţinut în cursul zilei de duminică, 29 septembrie atât pe Calea Victoriei cât şi pe strada Prevederii din sectorul 3 al Capitalei”, a transmis, sâmbătă, Primăria Bucureşti, conform News.ro.

Pericol de inundații în toată țara

Duminică la ora 10.00 intră în vigoare un Cod portocaliu emis de hidrologi pentru râuri din bazinele hidrografice Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Începând de duminică seară, Codul portocaliu va fi valabil şi pe râuri din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi pe râurile din Dobrogea.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetăţenii români care pot cere recalcularea pensiei an de an. Iată ce spune legea- radioimpuls.ro

Citeste si: Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți dai seama, iar 40% sunt rezistente la antibiotice- antena3.ro

Râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş se află sub avertizare Cod galben, la fel şi anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

Astfel, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

Ciclonul intră în România prin vestul țării

[Sursa foto: Radar Meteo]

Autoritățile în alertă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis că ”este important ca toate instuţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”.

”Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est”, a declarat Fechet.

El a făcut apel la autorităţile locale să asigure decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. ”Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”, a spus el.

Avertizări de la ISU și de la Poliția Română

După emiterea avertizării, Comitetul pentru Situații de Urgență București/Ilfov a luat măsuri pentru gestionarea situațiilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.

ISU a transmis mesaje de informare prin panouri electronice stradale și canale online.

În aceste condiţii, poliţiştii le recomandă şoferilor şi pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic. Şoferii sunt sfătuiţi să nu schimbe direcţia sau să frâneze brusc, să păstreze o distanţă mai mare faţă de vehiculele din faţă, să folosească luminile de întâlnire, să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt foarte obosiţi.

În plus, şoferii nu trebuie să parcheze maşinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI