Close sidebar
Close sidebar

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Postul Crăciunului

Pe data de 15 noiembrie 2022, creștin ortodocșii intră în perioada Postului Crăciunului. Iată cinci lucruri mai puțin cunoscute despre acesta!

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În perioada 15 noiembrie-24 decembrie 2022 are loc Postul Crăciunului. Știrile Kanal D vă prezintă cinci lucruri mai puțin cunoscute despre acesta.

Cinci lucuri mai puțin cunoscute despre Postul Crăciunului

1. Potrivit unei legende, se spune că  Adam a fost pedepsit să ţină post după ce a muşcat fructul cunoaşterii: „Eu îi las toate animalele pământului şi el mănâncă fructe? Păi atunci să mănânce fructe!”, ar fi zis Dumnezeu.

2. Se cheamă „dezlegare la peşte” pentru că atunci li se dezlegau mâinile pescarilor ca să poată arăta ce peşte imens au prins ei cândva.

3.  La greco-romani, postul avea şi caracter igienic. Era recomandat atleţilor şi gimnaştilor care urmau să participe la jocurile olimpice, întreceri sau lupte.

Citește și: Sărbătoare 15 noiembrie 2022: Începutul Postului Nașterii Domnului. Ce nu ai voie să faci de Sfântul Paisie de la Neamț

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Hipocrate, marele medic al antichităţii clasice, era unul dintre cei care recomandau postul. Acesta și-a atribuit longevitatea sa postului. De asemenea, s-a declarat pentru această practică inclusiv Pitagora. 

4. Potrivit Bisericii Ortodoxe, postul alimentar nu e suficient fără post sufletesc. În această perioadă creștinii trebuie să fie mai buni, mai iertători și mai toleranți. Creștinii trebuie să meargă la biserică, să postească, apoi să se spovedească la preot pentru ca în final să se împărtășească.

5. Vechiul nume al Postului Mare provenea de la numărul 40. Denumirea mai veche a Postului Mare este de „Păresimi” și vine de la latinescul Quadragesima („Patruzecime”) dezvăluie basilica.ro.

Postul Mare este conceput ca o imitare a postului aspru pe care Mântuitorul l-a ținut în pustiu înainte de a-și începe propovăduirea. De ce 40 de zile? Pentru că cifra 40 e foarte importantă pentru creștini: potopul se consideră că a durat 40 de zile și 40 de nopți; Moise a stat 40 de zile în Muntele Sinai înainte de a primi

Legea; evreii au călătorit 40 de ani prin pustiu din robia egipteană și până în Țara Sfântă.

Citește și: Astăzi începe Postul Crăciunului! Ce nu ai voie să faci în următoarele 40 de zile

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI