Conform rechizitoriului făcut public de polițiști, cei cinci români au reușit să intre în mai multe clădiri comerciale, furând electronice, îmbrăcăminte, biciclete și schiuri. Zece astfel de jafuri au avut loc în Austria Superioară, Germania și Danemarca. Prejudiciul cauzat de cei cinci români ajunge la o valoare totală de aproximativ 340.000 de euro.

Cum acționau cei cinci români

Fiecare jaf începea la fel, cu o pană de curent.

Cei cinci români au dat startul jafurilor atunci când o linie supraterană a fost tăiată în Timelkam, districtul Vöcklabruck din Austria, în luna octombrie a anului 2021. Potrivit oamenilor legii, aceasta nu a fost un accident, pana de curent fiind opera hoților români care au vrut să paralizeze sistemul de alarmă al unei companii de electronice din Hausruckviertel. Cu toate acestea, alarma s-a declanșat și cei cinci indivizi au reușit să scape.

După doar două nopți de la prima încercare, românii au încercat din nou să intre în centrul comercial. De această dată, aceștia au reușitsă fure mai multe telefoane mobile, laptopuri și tablete în valoare de peste 100.000 de euro. Polițiștii au început investigații intense, iar compania și-a îmbunătățit supravegherea video.

Citeste si: VIDEO| Criză de medicamente în spitalele românești

Cei cinci români au fost atât de îndrăzneți încât au pătruns din nou în clădirea companiei Timelkam în luna ianuarie a acestui an. De această dată au fost filmați de sistemul de supraveghere și anchetatorii au reușit să le dea de urmă, unul câte unul. Inițial, anchetatorii au dat de urma unui român, în vârstă de 35 de ani, care avea un apartament în Linz. Aceasta a servit drept  „bază”  pentru
spărgătorii străini. Împreună cu acesta locuia și o femeie, care lucra ilegal a prostituată.

O altă lovitură într-un magazin de biciclete

În martie 2022, cei cinci români plănuiau să pătrundă într-un magazin de biciclete din cartierul Ried. Au închiriat și o dubă în acest scop. Dar când un camion a parcat accidental lângă magazin, spărgătorii s-au speriat și s-au retras. Două nopți mai târziu au vrut să lovească în Linz. Scopul lor era o sucursală în centrul orașului. Dar până atunci poliția era de mult pe urmele lor. Chiar înainte ca românii să reuşească să spargă geamurile, au fost arestaţi.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

S-a dovedit că unii dintre făptași au avut condamnări anterioare în alte țări. O spargere într-un butic din Ried a fost atribuită românilor. De acolo au furat haine   „în valoare de șase cifre de euro”. Prada a fost adusă în România într-un camion mic, o zi mai târziu.

Polițiștii i-au prins chiar în timpul unei spargeri

Investigațiile ulterioare din Germania au arătat că peste 100 de perechi de schiuri au fost furate la spargerea unui magazin de sport.

Fapta a fost făcută probabil de un tânăr român, în vârstă de 33 de ani, care tocmai a fost eliberat din închisoare din România. Prada a fost revândută prin comercianții din țară. Doi autori au fost arestați în acest sens. 

Citeste si: VIDEO- Clipe de coșmar: un copil s-a înecat într-un ștrand din Satu Mare

Un alt român, în vârstă de 34 de ani, a fost arestat în Danemarca, iar un complice în România. Potrivit poliției, un altul este încă pe fugă.   „I-am observat deja în timpul tentativei de spargere din Linz, nu a fost o coincidență că i-am prins în flagrant”, spune detectivul Hans-Jürgen Hofinger de la comandamentul poliției districtului Vöcklabruck.

Jafuri pentru piața negră din România

Făptuitorii români probabil au furat bunurile  „la comandă”  pentru că s-au specializat în cantități mari, iar  „aceasta trebuie să fie bine organizată din punct de vedere logistic”, spune Hofinger.

Citeste si: VIDEO- Cozi kilometrice la Vama Petea. Românii care pleacă în străinătate au de așteptat chiar și 2 ore

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

În România există o mare piață neagră a bunurilor furate. Criminalistul își amintește de un caz în care erau implicați hoți de biciclete români în urmă cu trei ani. La acel moment, anchetatorii au putut demonstra că susținătorii au plasat comenzi pentru anumite mărci de biciclete. 

Citeste si: Cancelarul Germaniei susține intrarea României în spațiul Schengen. Ce avantaje vor avea românii după aderare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si