Miliardara Truong My Lan, șefa unei mari companii vietnameze, a fost condamnată la moarte, joi, 11 aprilie, într-un caz de fraudă în care procuratura a estimat daune în valoare totală de 25 de miliarde de euro.

Este cel mai mare scandal financiar din istoria țării, fiind vorba de aproximativ 6% din PIB-ul statului asiatic, potrivit BBC News.

Cine este miliardara condamnată la moarte

Magnata imobiliară vietnameză Truong My Lan  este în vârstă de 67 de ani și este acuzată că a jefuit una dintre cele mai mari bănci din țară pe o perioadă de 11 ani.

Citește și: VIDEO- Criminalul care a evadat de la Penitenciarul Rahova a fost prins! Unde a fost depistat de oamenii legii, după ce a încercat să scape de pușcărie?

Potrivit sursei citate, este un verdict rar în statul asiatic- ea este una dintre puținele femei din Vietnam care a fost condamnată la moarte pentru o crimă care nu implică omuciderea. 

Magnata Truong My Lan din Vietnam

Magnata Truong My Lan din Vietnam, în instanță

[Sursa foto: Captură YouTube]

Truong My Lan a mărturisit în lacrimi fraudele comise

Ochii magnatei Truong My Lan s-au umplut de lacrimi în timp ce femeia și-a cerut scuze că a fost responsabilă pentru fraudele de la Saigon Commercial Bank (SCB), dar președintele băncii Van Thinh Phat a negat că ar fi comis actele de delapidare.

La aproape o lună de proces pentru presupusa însuşire a banilor SCB, lui Truong My Lan şi altor inculpaţi li s-a permis să facă declaraţii în fața Tribunalului Popular din Ho Chi Minh City.

Decizia de condamnare la moarte este o reflectare a amplorii uriașe a fraudei. Truong My Lan a fost condamnată pentru că ar fi luat împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Banca Comercială Saigon.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Verdictul îi cere să returneze 27 de miliarde de dolari, o sumă despre care procurorii spun că nu va fi recuperată niciodată.

Unii cred că pedeapsa cu moartea este modalitatea instanței de a încerca să o determine pe magnata vietnameză să returneze o parte dintre miliardele lipsă.

Truong My Lan a mărturisit în lacrimi fraudele comise

Truong My Lan a mărturisit în lacrimi fraudele comise

[Sursa foto: Captură YouTube]

Autoritățile comuniste, în mod obișnuit extrem de secretoase, au furnizat presei multe detalii cu privire la acest caz. Oficialii partidului au spus că 2.700 de persoane au fost chemate să depună mărturie, fiind implicați inclusiv 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați.

Ultima pledoarie a miliardarei din Vietnam

Magnata vietnameză a recunoscut că a făcut greșeli, dar fără vreo intenție de fraudare:

"Probabil pentru că m-am alăturat industriei bancare fără să am experiență în domeniu. Din cauza lipsei mele de înțelegere a chestiunilor legale, nu puteam să prevăd că voi fi târâtă în restructurarea SCB și, prin urmare, am făcut lucrurile greșite".

Femeia spune că a sperat că va avea succes în restructurarea băncii și, prin urmare, a pus activele familiei sale drept garanție pentru împrumuturile de la SCB.

„Solicit cu sinceritate judecătorilor să reconsidere și să prezinte dovezi pentru acuzațiile de delapidare și luare de mită împotriva mea”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Lan a spus că ea și alți directori ai SCB și Van Thinh Phat ar fi putut încălca reglementările bancare, dar ea nu a fost principala vinovată a faptelor greșite.

„Mi se rupe inima ori de câte ori ies din tribunal și mă urc în duba poliției, văzându-i pe membrii familiei mele fluturând din mâini spre mine”, a mai spus condamnata.

Truong My Lan a început ca vânzătoare la tarabă în piață

Truong My Lan provine dintr-o familie chino-vietnameză din Ho Chi Minh City, fosta Saigon, potrivit BBC

A început ca vânzătoare de tarabe, vânzând produse cosmetice împreună cu mama ei, dar a început să cumpere terenuri și proprietăți după ce Partidul Comunist a inaugurat o perioadă de reformă economică, cunoscută sub numele de Doi Moi, în 1986. În anii 1990, ea deținea un portofoliu mare de hoteluri si restaurante.

Deși Vietnamul este cel mai bine cunoscut în afara țării pentru sectorul său de producție în creștere rapidă, ca lanț de aprovizionare alternativ pentru China, cei mai mulți vietnamezi bogați și-au făcut averile dezvoltând și speculând în industria imobiliară.

Toate terenurile sunt proprietatea oficială a statului. Accesul la acesta se bazează adesea pe relațiile personale cu oficialii de stat. Corupția a escaladat pe măsură ce economia vietnameză s-a dezvoltat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si