Primul spital social din România a fost sfinţit vineri, 8 martie, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii. La slujbă au participat mai mulţi copii şi mame care vor putea beneficia de serviciile medicale gratuite ale spitalului. Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi au sfinţit acolo.
Primul spital social, construit doar din donații
Clinica "Veronica" se află în Iași, iar acest spațiu va fi casă pentru mamele și copiii fără posibilități materiale, care de acum vor duce o viață normală.
Nu a fost deloc ușoară construirea spitalului, însă totul a fost posibil datorită donațiilor.
Această iniţiativă, care e mai mult decât creştinească, mai mult venită decât din zona Bisericii, e una venită din zona sufletelor care vor să ajute, a oamenilor care pot să ajute, e evident binevenită”, a spus șeful de la UPU SMURD Iaşi, potrivit Observator.
Părintele misionar, Dan Damaschin a venit cu această inițiativă, iar spitalul social a costat 4,5 milioane de euro.
”Acest proiect este dedicat celor care nu au posibilităţi materiale de a merge la un medic priceput în boala lor. Clinica Veronica este, dacă nu mă înşel, singurul loc din România unde omul sărman, în special mamele singure, mamele cu mulţi copii, tinerele însărcinate, studenţii, tinerii care provin din centrele de plasament şi copiii dragi nouă, bineînţeles, vor găsi, printre altele, investigaţii de cea mai înaltă calitate, medici dispuşi să-i ajute”, a spus preotul.
În acest spital vor fi prezenți la datorie 10 medici, alături de cei care vor dori să facă voluntariat. De asemenea, medicii din Iași vor da o mână de ajutor.
Părintele Dan Damaschin, înger păzitor pentru copiii nevoiași
Dan Damaschin este preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă și s-a implicat de-a lungul timpului în numeroase acte de caritate pentru cei sărmani.
Acesta a construit zeci de case pentru familiile nevoiașe, a oferit haine pentru mii de copiii, i-a dus vara la mare, i-a ajutat să-și termine studiile și a protejat femeile abuzate, ducându-le în centrele sale.