Cine sunt cei 561.000 de români care vor fi controlați la avere de la 1 iulie de ANAF
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că de la 1 iulie încep "controale masive" la persoanele fizice identificate cu risc de evaziune fiscală. "Se făceau controale și până acum, dar mai timid", a declarat recent șeful Fiscului..
Marea majoritate a românilor luați la bani mărunți de Fisc după 1 iulie dețin societăți comerciale pe numele lor, însă veniturile pe care le au aceste firme nu justifică averile patronilor.
Cine sunt românii controlați la avere de ANAF după 1 iulie
"Aproape toți au societăți comerciale. E posibil ca o cotă parte să fie și din alte activități ilicite, gen trafic de droguri, de persoane, furturi, cerșetorie dar marea majoritate a celor 561.000 de persoane care au ieșit cu risc sunt oameni care au societăți comerciale. Sunt acționari, asociați la diverse societăți comerciale", a precizat Lucian Heius într-un interviu acordat Hotnews.ro.
Aceste sume pe care nu le pot justifica sunt ca urmare a evaziunii fiscale, consideră șeful ANAF care amintește că toate organismele internaționale spun că evaziunea fiscală în România este de 15 miliarde euro pe an.
După 1 iulie structura de control a persoanelor fizice din ANAF va beneficia de 100 de oameni în plus ca să urmărească contribuabilii cu averi suspecte.
Ce spune Lucian Heiuș despre suspecții de evaziune:" Au cumpărat anumite tipuri de proprietăți sau de bunuri mobile – mașini scumpe, au apărut sume foarte mari în conturile bancare, și-au
creditat propriile firme cu sume foarte mari. Acestea sunt lucruri certe pe care le putem identifica".
Șeful ANAF, susținut de premierul Ciucă să ia "urma banilor"
"Tot acest mecanism l-am discutat și cu premierul, care mi-a dat susținere totală, și în cadrul ședinței de Coaliției. Toți au spus: Da, trebuie să mergem pe varianta asta! E corectă, se dă un semnal că nu mai poți, trebuie să reușești să iei urma banilor", a explicat Lucian Heiuș.
Șeful ANAF consideră că între persoane identificate de inspectori cu risc de neconformare la declarare se află și cântăreți de manele.
"Noi găsim și identificăm riscul. E o diferență semnificativă între venitul pe care îl ai declarat și cel estimat de noi. I se dă un aviz de inspecție și are 60 de zile să-și completeze acea declarație de patrimoniu și venit care seamănă mult cu declarația pentru bugetari.
Acolo trebuie să completeze. Scrie venitul, de unde le are, noi le verificăm, unele sunt corecte, altele mai ciudate", a mai spus șeful ANAF.