Despre moti se spune ca ar fi urmasii directi ai dacilor si chiar ai agatasilor, populatie care a trait cu mult timp inainte de Hristos. Sunt autori care insa sustin ca motii sunt descendenti ai unor triburi celtice, care au populat in Antichitate zonele inalte ale Apusenilor, scrie radiounirea.ro.

Numele de moti, potrivit istoricilor vine de la "chica antica", motul de par pe care il purtau dacii, obicei pastrat de localnici pana in secolul XIX.

Termenul de top, asa cum li se mai spune motilor, este un cuvant derivat de la "zopf", care inseamna tot chica. Era un termen dispretuitor atribuit motilor de catre functionarii germani.

Este cu desavarsire fals ca denumirea de top ar fi o forma onomatopeica, slava sau ungureasca, provenita din faptul ca motul, nestiind sa danseze, topae „ca un urs”, sau ca acesti locuitori fiind infundati cu casele lor resfirate pe vai si in munti, sunt considerati de cei dela ses drept „grosolani” si neciopliti ”, scria istoricul Ion Rusu Abrudeanu, in volumul „Motii, calvarul unui popor eroic, dar nedreptatit” (1938).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

 „Motul mai este de o cinste perfecta si cu o pronuntata independenta sufleteasca”, afirma istoricul Ioan Abrudeanu.

Cei mai multi dintre locuitorii tinuturilor Apusenilor sunt oameni de statura mijlocie, costelivi si iuti. Au fruntile late, ochii albastri-caprii si mersul incet si leganat, infatisand pe omul de munte. „ Daca e costeliv si iute la fire, aceasta se explica prin istovitoarea munca, pe care o depune motul pentru mizerabila lui existenta, prin urcarea si coborarea dealurilor si a muntilor, ca si prin clima rece din partea locului.

E rezistent la munca, desi traiul lui e foarte simplu si se multumeste cu putin ”, arata Ioan Abrudeanu. Mai aratosi erau considerati satenii din Bucium si Bistra.

Citeste mai mult aici

Foto: Facebook Abrud, orasul meu natal


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si