Au apărut clarificări cu privire la stagiul minim de cotizare pentru a primi pensia minimă în Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, publicate luna trecută în Monitorul oficial. 

Pensia minimă depinde de stagiul minim de cotizare de 15 ani

Stagiul minim de cotizare contributiv este definit ca perioada minimă de timp prevăzută de noua lege în care asigurații au realizat cotizare contributivă pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Conform noii legi, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Citește și: Pensiile vor fi livrate la timp, chiar înainte de Paște! Ce au reușit poștașii să obțină în urma grevei?

Trebuie știut că toți românii care nu depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani nu pot primi punctele de stabilitate care atrag pensii mai mari.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

pensia minimă stagiu cotizare

După câți ani de muncă poți să primești pensia minimă

[Sursa foto: Pexels.com]

Te poți pensiona mai devreme dacă ai un stagiu de cotizare de 40 de ani

O categorie de români care poate ieși la pensie anticipat, fără penalizare, sunt bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani. Astfel, aceștia pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, fără nicio penalitate.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după

noua lege, fără nicio penalitate. Adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate", a explicat ministrul Muncii la  Prima News.

Vești bune pentru pensionari

Vești bune pentru pensionari

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum este reglementată pensia anticipată în Legea 360/2023

"Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani", se spune în textul legii 360/2023.

Noile modificări legislative aduc oportunități importante pentru anumiți români în ceea ce privește pensionarea anticipată fără penalizare.

Precizările făcute de Simona Bucura-Oprescu sunt esențiale pentru toți cei care sunt în pragul pensionării sau își planifică din timp viitorul financiar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si