Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

De ce se recomandă administrarea pastilelor cu iod în cazul unui atac nuclear

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă.

Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.

De asemenea, este folosit alături de medicamente anti-tiroidiene pentru a pregăti glanda tiroidă în timpul unei expuneri de urgență la radiații.

Iodura de potasiu se folosește în scopuri medicale încă din 1820 și se află pe lista de medicamente esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Este un compus chimic, medicament și supliment alimentar.

Citeste si: Cel mai bun tratament natural prostatita

Ca medicament, de cele mai multe ori este folosit pentru a trata hipertiroidismul, se folosește în cazul accidentelor nucleare și protejează glanda tiroidă atunci când se folosesc diferite tipuri de compuși radiofarmaceutici. Se mai folosește și pentru a trata probleme de piele precum sporotricoză și ficomicoză.

Cine sunt persoanele care trebuie să ia pastile cu iod

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare – gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Însă, „nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite, sau alergii”

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doză inițială unică de 130 miligrame iodura de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete). Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. Este recomandabil, că în funcție de amploarea și evoluția urgenței nucleare, la recomandarea autorităților competențe, se poate repetă administrarea de tablete de iod pe parcursul a două zile consecutive.

Citeste si: Încep distribuția pastilelor cu iod


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si