In articol:
- Ciorba de burtă se prepară în mai multe etape
- Cât se fierbe ciorba de burtă
- Cum se drege ciorba de burtă
Ciorba de burtă este un deliciu; smântână, gălbenuş, leuştean, zarzavat de supă, oţet. Vă prezentăm azi rețeta celebrului Radu Anton Roman! Iată de ce ingrediente ai nevoie:
• 1 căpăţână mare usturoi
• 2 gălbenuşuri
• leuştean, sare, piper
• 2 kg ciocănele şi picioare de vacă
• 100 ml oţet
• 200 ml smântână
Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro
• 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci
Ciorba de burtă se prepară în mai multe etape
Seara:
• Se pun 5 1 de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumuieşte
• Se lasă până dimineaţa în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-I scoată acidul din musculatură
• După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile (şi ce mai e) tăieţei de 1 cm lăţime
Dimineaţa:
• Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele completată la 5 litri
• Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit
Cât se fierbe ciorba de burtă
• După trei ore se trage oala de pe foc se scoate burta şi se taie tăieţei de aprox. 1 cm lăţime – 3 cm lungime (sau cum vreţi)
• Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul – încă vreo oră
• Ciorba trebuie să fie cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă
• Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă
Cum se drege ciorba de burtă
• Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean
• Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână şi o „olivieră“ (aşa-i spune?) cu mujdei, oţet, smântână, că fiecare le are pe-ale lui Cunosc oameni care mănâncă zilnic măcar o ciorbă de burtă iar Bucureştii, Brăila, Galaţii, Constanţa, Craiova, Turnu Severin au, fiecare, cârciumile sale vestite şi căutate numai pentru ciorba asta.
Sursa: gustarte.ro