Cireșe. Cum îţi dai seama că au viermi în ele. Nu te lăsa păcălit!
Cireşele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe ale verii. Aceste fructe pot fi consumate proaspete, pot fi utilizate în diverse reţete, de la sucuri şi îngheţată la prăjituri, pot fi congelate şi chiar uscate. Cireşele însă trebuie alese cu grijă, deoarece sunt fructe fragile, perisabile.
Cireşele bune de consum sunt cele de un roşu strălucitor şi cele purpurii. Cu cât nuanţa de roşu este mai închisă, cu atât cireşele vor avea un gust mai dulce. Pe de altă parte, dacă sunt prea coapte, s-ar putea ca fructele să aibă deja viermi în ele. Așa că încearcă să cauți unele ceva mai necoapte.
Culorile şi nuanţele pe care le pot avea cireşele merg de la galben şi roz la roşu, roşu de Burgundia şi chiar negru.
Cireşele trebuie să fie ferme la atingere, curate, netede, fără urme de mucegai şi fără zone putrezite. Codiţele cireşelor trebuie să fie verzi şi intacte. Evită fructele care prezintă pete maronii, precum şi fructele prea moi sau prea tari.
Pentru umpluturi de prăjituri( plăcinte), precum şi pentru diverse conserve, poţi alege cireşe semicoapte, cu un gust uşor acrişor.
La aceste preparate se adaugă în general zahăr. Pentru băuturi din fructe proaspete, pentru salate sau pentru consumul ca atare, este recomandat să alegi cireşele coapte, dulci.
Pentru a cheltui mai puţini bani şi a te putea bucură de fructe proaspete, locale, trebuie să cumperi cireşele în mai-august. Altfel le poţi găsi sub forma proaspătă, dar la preţuri mari sau sub formă congelată sau la conserve.
Beneficii cireșe
Au beneficii nebănuite asupra organismului! Au rol detofiantși ajută la eliminarea toxinelor. În plus, întăresc sistemul imunitar.
Cireșele de mai sunt fructe foarte sărace în calorii (un bol de cireșe are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre), dar cu
Cireșe. Culoarea roșie este dată de antociani, care conferă cireșelor proprietăți antioxidante. Aceste fructe reprezintă și o importantă sursă de vitamina A, fiind bogate în betacaroten. Ele mai contin și multe dintre vitaminele din complexul de vitamine B, vitamina C, acid folic, niacină si riboflavină, precum si cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.
Iată câteva efecte miraculoase ale consumului de cireșe:
Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că cireşele sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglementarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele nu au ceva. Sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.
Cireșe. Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă niveluri joase de melatonină, ceea ce poate fi reparat de consumul de cireşe. Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge, potrivit care2.com. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.