O clădire a Crucii Roşii, bombardată de armata rusă la Mariupol
O clădire a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a fost ţinta bombardamentelor ruseşti la Mariupol, au transmis autoritățile ucrainene. Ulterior, informația a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Crucii Roșii Internaționale.
Author: Sorin Negru miercuri 30 martie 2022 , 20:31
Ulterior, un purtător de cuvânt al Crucii Roșii Internaționale a confirmat pentru The Guardian că imaginile publicate au legătură cu un depozit al instituției.
Bombardamentul asupra depozitului aparținând Crucii Roșii vine după ce armata lui Putin a lovit fără scrupule o maternitate din Mariupol, teatrul dramatic din oraș, în care se adăposteau sute de oameni, precum și 90% dintre clădirile orașului-port de la Marea Azov.
"Avioanele au bombardat clădirea marcată cu o cruce roşie"
"Ocupanţii au bombardat în mod deliberat o clădire a Crucii Roșii din Mariupol", a scris pe Telegram Liudmila Denisova, însărcinată cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean.
"Avioanele şi artileria inamice au bombardat clădirea, marcată cu o cruce roşie pe un fundal alb, ceea ce echivalează cu prezenţa răniţilor, civili sau (angajaţi) umanitari", a spus ea, adăugând o imagine a unei clădiri marcate cu o cruce roşie pe acoperiş.
Numărul victimelor din clădirea Crucii Roșii, necunoscut
Denisova nu a precizat când au avut loc loviturile și a spus că nu există încă nicio confirmare cu privire la victime.
"Deocamdată nu avem informaţii referitoare la victime", a indicat ea, fără a preciza câte persoane s-ar fi putut afla în clădire în momentul bombardamentului.
"Putem confirma că imaginea vehiculată arată depozitul CICR din Mariupol. Nu avem o echipă pe teren în Mariupol așa că nu avem alte informații, despre potențiale victime sau pagube.
Putem spune că deja distribuisem toate proviziile de ajutor în depozitul respectiv", a precizat un oficial al Crucii Roșii pentru The Guardian.
"Este o altă crimă de război a Rusiei"
Declarația Liudmilei Denisova a continuat: "Aceasta este o altă crimă de război a armatei ruse, în conformitate cu statutul de la Roma al curții penale internaționale și o încălcare gravă a convențiilor de la Geneva din 1949.
Până acum, singurii care au bombardat clădirile și vehiculele marcate cu cruci roșii au fost trupele Germaniei lui Hitler. Fac un apel comunității mondiale să condamne acțiunile barbare ale țării ocupante și să ia măsuri pentru a pune capăt războiului sângeros de pe teritoriul Ucrainei cât mai curând posibil".
In Mariupol, the Russian invaders fired on a building with a Red Cross mark.
"This is one of the worst crimes of the war.
Such crosses mark places where wounded, civilian or humanitarian cargoes can be found", "Azov" reported. pic.twitter.com/Ns01lXMsdL
— KyivPost (@KyivPost) March 30, 2022
Cel mai distrus oraș din războiul lui Vladimir Putin
Statisticile publicate duminică de oficialii ucraineni prezintă o imagine sumbră a săptămânilor de bombardamente și lupte urbane în Mariupol.
Potrivit acestor cifre, 90% din clădirile rezidențiale din oraș au fost avariate- 60% au fost lovite direct și 40% au fost distruse. Șapte dintre spitalele orașului- 90% din capacitatea medicală a orașului- au fost avariate, trei dintre acestea fiind distruse.
De asemenea, au fost avariate trei maternități (una distrusă), șapte institute de învățământ superior (trei distruse) și 57 de școli și 70 de grădinițe, cu 23, respectiv 28 distruse. Un număr de fabrici au fost avariate, iar portul orașului a suferit pagube.
Potrivit acestor statistici oficiale, aproximativ 140.000 de oameni au părăsit orașul înainte de a fi înconjurat, iar aproximativ 150.000 au reușit să plece în timpul blocadei.