Close sidebar
Close sidebar

Cluj-Napoca deschide primul parc de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România

Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat inaugurarea primului parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România.

Redactia Stirile Kanal D,

Parcul experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din Cluj-Napoca

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Acest proiect cu o valoare totală de 2.6 milioane euro a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și a beneficiat și de cofinanțare din partea bugetului local, prin intermediul Cluj Innovation Park.

Noul parc experimental, amplasat în zona Lomb a municipiului Cluj-Napoca, face parte din Cluj Innovation Park (CIP) și reprezintă primul parc fotovoltaic și eolian de cercetare din țară, construit cu sprijinul fondurilor europene și alocărilor bugetare locale.

Parcul de cercetare pentru energii alternative, dotat cu tehnologii avansate

Pe o suprafață de 17.000 de metri pătrați, acest parc a fost echipat cu tehnologii avansate, inclusiv trei tipuri de panouri fotovoltaice: cele montate pe suport clasic, cele cu urmărire automată a soarelui (trackere) și carporturi solare amplasate deasupra zonelor de parcare. De asemenea, a fost instalată o turbina eoliană pentru producerea de energie eoliană.

Energia produsă în acest parc va fi utilizată în cadrul Cluj Innovation Park, și se estimează că aproximativ 70% din necesarul de energie pentru funcționarea ansamblului CREIC (Clusterul Regional pentru Energii Inovative și Inteligente din Cluj) va putea fi acoperit de acest proiect.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca

[Sursa foto: Facebook]

Proiectul a devenit realitate datorită colaborării dintre diferiți parteneri din comunitatea clujeană specializată în domeniul energiei.

CITAT-E (Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii Alternative) a fost dezvoltat de INCDTIM (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare), care a fost solicitantul finanțării în numele clusterului TREC (Transylvania Energy Cluster), în parteneriat cu Cluj Innovation Park.

"Acest proiect este important pentru orașul nostru pentru că arată că suntem pe direcția corectă. Cluj-Napoca a primit recunoașterea din partea Uniunii Europene de a fi în primele 10 orașe europene care-și propun să devină neutre din punct de vedere climatic.

În primul rând, este vorba despre o viață sănătoasă la Cluj-Napoca, mai puțină poluare și mai multă energie verde. La nivel european anual avem aproximativ 400 de decese premature din cauza poluării.

"Investițiile acestea în dimensiunea verde nepoluantă, eoliană și solară, vor conduce la o energie ieftină, accesibilă pentru cetățeni. Ăsta e viitorul, să reușim să atragem cât mai multă energie solară. Pentru asta avem specialiști, pentru că nu e ușor. Energia solară trebuie captată, stocată, după aceea distribuită. Acest proiect vine în continuarea parcului fotovoltaic din Someșeni, dar și a celor privind instalarea de panouri fotocoltaice pe 9 clădiri publice din oraș. Prin amplasarea acestor panouri fotovoltaice am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul a 2500 de copaci doar într-un an”, a precizat primarul Emil Boc.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI