VIDEO - Cod portocaliu de caniculă în România. Vezi harta de la ANM
După perioada de vreme instabilă și cu fenomene meteo extreme, România intră încet dar sigur sub dominația caniculei. Se anunță temperaturi de aproape 40 de grade la umbră, iar meteorologii au emis o avertizare cod galben și una cod portocaliu. Vezi mai jos harta de la ANM.
Canicula cuprinde întreg teritoriul țării, dar valul de căldură vine dinspre nord-vest. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă pentru nouă judeţe din vestul, nordul- vestul şi local centrul ţării.
Potrivit ANM, pe parcursul celor trei zile, valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul şi local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei.
Cod portocaliu pentru 9 județe
Judeţele ce se vor afla sub Cod portocaliu sunt: Timiş, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Mureş, Bistriţa- Năsăud, Maramureş şi Satu Mare.
Se vor înregistra frecvent valori de 37- 38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.
Meteorologii au emis și o atenţionare Cod galben pentru restul ţării, valabile în zilele de miercuri, joi şi vineri.
În intervalul menţionat, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în toate regiunile.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 37 de grade.
Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Cod galben în patru județe
ANM a emis un cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru patru judeţe situate în vestul ţării, avertizare valabilă pe parcursul zilei de azi.
Judeţele care se vor afla marţi sub Cod galben sunt: Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş.
Conform ANM, marţi, în Câmpia şi Dealurile de Vest va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35- 36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic va fi ridicat.
Începând de miercuri şi până vineri, valul de căldură va cuprinde toată ţara.
Recomandările medicilor
Având în vedere temperaturile extrem de ridicate din această perioadă, Ministerul Sănătății recomandă oamenilor să evite pe cât de mult posibil expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.
Totodată, oamenii trebuie să consume cât mai multe lichide (între 1,5- 2 litri de lichide zilnic). Un pahar cu apă este recomandat a fi consumat la fiecare 15-20 de minute, chiar dacă nu avem senzația de sete.
Medicii ne îndeamnă să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete, precum: pepenele galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, ele conținând o mare cantitate de apă.
Pe timpul zilei este bine să facem dușuri cu apă călduță. Este recomandat să petrecem între 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat. Aparatul trebuie setat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.