Comisia Europeană a solicitat, miercuri 16 noiembrie, Consiliului UE să ia deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen.

Citește și: Klaus Iohannis: „Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen. România este pregătită să adere..”

Aderarea celor trei țări "este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată" în spaţiul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene.

Citește și: Croația a primit undă verde pentru aderarea la Schengen. "Pasul următor: România și Bulgaria"

”Comisia solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen”, se arată în comunicatul CE.

Comisia Europeană, document favorabil pentru România, Bulgaria și Croația

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia Europeană face un bilanţ al rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce priveşte aplicarea normelor Schengen.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei şi, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei ţări sunt deja obligate parţial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spaţiului Schengen, fără controale la frontierele interne", se arată în comunicatul CE. 

Citește și: Cancelarul Germaniei susține intrarea României în spațiul Schengen. Ce avantaje vor avea românii după aderare

A deveni parte integrală a spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, "ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile", spune comunicatul CE.

"Un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură – printr-o protecţie consolidată a frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere şi facilitând contactele între oameni şi afaceri – şi mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare sparţiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, precizează oficialii CE.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Parlamentul European a votat rezoluția care cere aderarea României la spațiul Schengen

Conform comunicatului, România are un management puternic şi de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor şi controale sistematice la frontieră, precum şi cooperare poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane sunt două priorităţi ale României. Sistemul de informaţii Schengen este bine pus la punct.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecţia internaţională respectând principiul nereturnării (n.r.- principiu fundamental al dreptului internaţional care interzice unei ţări care primeşte solicitanţi de azil să îi returneze într-o ţară în care aceştia ar putea fi în pericol de persecuţie pe baza „rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau politic, opiniei".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si