Legea privind compensarea prețurilor la energie prevede o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţile de învăţământ, de cult, ONG-uri.
Citeste si: Vești proaste: Prețurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor trei ani, din cauza ofertei limitate și a cererii mari la nivel global
Clienții casnici vor plăti mai puțin cu până la 33% din factura la gaze
Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienţii casnici a unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului.
Valoarea compensaţiei poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare.
Citeste si: Cum poți să obții ajutorul de încălzire a locuinței în această iarnă. Precizări de la Ministerul Muncii
Cine sunt clienții care vor plăti facturi mai mici
Nu doar clienții casnici vor beneficia de facturi compensate. Textul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților prevede că, pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:
a) clienţii casnici;
b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale;
d) spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, precum şi creşe;
e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;
f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale
Citeste si: VIDEO| Un paradox românesc îi ține în sărăcie pe locuitorii unei comune din Satu Mare: se încălzesc la sobe, deși sub localitate se află un zăcământ uriaș de gaze naturale
Avantaje pentru operatorii economici
Pentru toţi operatorii economici, clienţi finali (IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale), pentru fiecare loc de consum, vor fi exceptaţi, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei.
În cazul gazelor naturale, operatorii economici vor fi exceptaţi de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei, potrivit Agerpres.
Care este prețul de referință al energiei din legea adoptată de deputați
Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro
Citeste si: Gestul făcut de zeci de artiști de renume pentru a strânge bani pentru cei afectaţi de incendiile din California- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Preţul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub preţul de referinţă.
Consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă.
Citeste si: Vești proaste pentru timișoreni. Vor rămâne fără căldură: „ Soluţia ar fi să se elibereze o sumă din fondul de rezervă al Guvernului”
Ce prețuri se plafonează
Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali casnici, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult, furnizori publici şi privaţi de servicii sociale la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, şi la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh, mai stabileşte actul normativ adoptat.
Totodată, consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.