Cercetatorii din Statele Unite au descoperit ca dozele concentrate de vitamine B ar putea ”sa anuleze complet” efectele negative cauzate de microparticulele din aerul poluat.
Autorii studiului au spus ca efectele benefice ale complexului de vitamine B sunt reale, insa au admis limitarile cercetarii lor, care a fost realizata pe un numar redus de persoane.

Ei i-au indemnat pe alti oameni de stiinta sa realizeze studii similare, in special in metropolele foarte poluate, precum Beijing si Ciudad de Mexico.
Desi impactul pe care poluarea atmosferica il are asupra sanatatii a devenit un motiv de ingrijorare in lumea intreaga, mecanica procesului prin care ”aerul murdar” ii imbolnaveste pe oameni nu este inca pe deplin inteleasa.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 90% din populatia lumii traieste in zone in care poluarea atmosferica depaseste limitele de siguranta.

Unul dintre cei mai periculosi agenti poluatori este o microparticula foarte fina, denumita PM2,5- al carei diametru este mai mic de 2,5 micrometri.
Aceste microparticule sunt emise de automobilele diesel, sobele care ard lemn si in urma unor reactii chimice intre alte gaze poluante.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cu un diametru reprezentand a 30-a parte din diametrul unui fir de par uman, fragmentele de PM2,5 pot sa patrunda adanc in plamani si sa determine aparitia cancerului pulmonar si mai multe probleme cardiace, atat la tineri, cat si la varstnici.
Savantii banuiau de multa vreme ca particulele PM2,5 determina modificari epigenetice la nivelul celulelor, care provoaca o serie vasta de probleme de sanatate.

Studiul cercetatorilor americani a aratat ca prezenta unor factori de mediu precum poluarea atmosferica pare sa altereze genele din sistemul imunitar la un nivel epigenetic- pornindu-le sau oprindu-le, inhiband apararea imunitara a organismului.
Expertii au aratat deja si ca anumite nutrimente pot, cumva, sa opreasca acest proces, in teste pe animale, cu ajutorul substantei chimice Bisfenol A.

In noul studiu realizat pe oameni, cercetatorii au dorit sa afle daca expunerea la concentratii mari de PM2,5 poate fi contracarata prin doze zilnice de vitamine B care contineau 2,5 mg de acid folic, 50 mg de vitamina B6 si 1 mg de vitamina B12.
10 voluntari au fost testati, fiind expusi initial unui aer curat in timp ce luau un placebo, pentru ca reactiile lor de baza sa poata fi masurate. Aceiasi voluntari au fost testati apoi cu doze de vitamine din complexul B in timp ce erau expusi la concentratii ridicate de PM2,5.

Cercetatorii au descoperit ca administrarea unui complex vitaminic B timp de 4 saptamani a limitat efectele cauzate de PM2,5, cu procente care fluctuau intre 28% si 76%, in 10 regiuni genetice. Ei au remarcat o reducere similara a impactului asupra ADN-ului mitocondrial, responsabil cu productia de energie in organism.
Studiul a fost coordonat de Jia Zhong, profesor la Harvard School of Public Health, si a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si