Compot de gutui pentru iarnă. Un preparat plin de vitamine
Compot de gutui pentru iarnă. Compotul de gutui se numără printre preparatele de iarnă carne nu trebuie să lipsească din cămară. Poate fi consumat în orice anotimp pentru că își păstrează forma, gustul și textura!
Serile reci de iarnă pot fi îndulcite cu un preparat simplu de făcut, dar foarte gustos: compotul de gutui. Iată de ce ai nevoie pentru a face un compot de gutui de neuitat.
Ingrediente
1 kg gutui
250 g zahăr
vanilie (1 plic de zahăr vanilat sau ½ păstaie sau 1 extract de linguriță)
baton de scorțișoară
cuișoare
1 lămâie
1 litru apă
Din această compoziție vor ieși patru borcane de 400 de ml.
Gutuile se spală bine cu apă rece, iar apoi cu ajutorul unei cârpe de bucătărie le frecăm pentru a îndepărta puful. Se curăță de cotor și semințe. Coaja poate fi lăsată pentru a păstra aroma gutuilor. Feliile de gutui se pun în apă cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida.
Până se curăță gutuile se poate face siropul. Se pune într-o crăticioară zahărul, feliile de lămâie și apa. Se adaugă păstaia de vanilie tăiată și curățată de semințe (se pune tot conținutul păstăii), alături de 3-4 cuișoare și batonul de scorțișoară. Se lasă totul la fiert la foc mic circa 5 minute.
Iar apoi siropul se lasa la racorit, minim 10 minute, potrivit savoriurbane.com.
Feliile de gutui se pun în borcane iar apoi adăugăm siropul obținut. Se scutură ușor borcanele pentru a scoate bulele de aer și se completează cu sirop până aproape de gura borcanului.
În borcan se poate pune baton de scorțișoară și câteva cuișoare, depinde de gusturile fiecărei persoane.
Borcanele se fierb la bain marie timp de 25-30 de minute din clipă în care să înceapă să fiarbă.
Cum să pregătești borcanele și sticlele pentru compotul de gutui
Înainte de a începe pregătirea compotului de gutui este foarte important ca borcanele și sticlele în care vom pune cum să fie sterilizate.
1. Sterilizarea în mediu umed adică prin fierbere
Introducem borcanele în apă cât să le acopere bine și le fierbem pentru 10 minute, timp cronometrat din momentul în care să înceapă să fiarbă.
Această temperatură este foarte sigură, deoarece temperatura de 100 de grad și sterilizarea se face prin ușoare. În acest mod este eliminată apa de pe borcane.