Studiile efectuate arată că este unul dintre furajele preferate pentru hrana animalelor, dar este și extrem de valoroasă pentru agricultori. Adaptabilitatea unor semințe de lucernă la condițiile meteo neprietenoase fac ca această plantă de nutreț să fie remarcabilă. Rezistența sporită la secetă și frig, și capacitatea foarte mare de regenerare după cosire au atras interesul fermierilor din lumea întreagă încă din cele mai vechi timpuri.

Știai că mai este cunoscută și sub denumirea de Alfalfa? Acest nume a fost dat de popoarele arabe, care considerau frunzele bogate în minerale și nutrienți ale plantei sursa numărul 1 de hrană pentru

caii lor. Numele original, al-fac-facah, se traduce prin "părintele tuturor alimentelor", și a fost prescurtat de spanioli la forma alfalfa. Oricare ar fi însă denumirea folosită, un lucru este cert: această specie dispune de calități nutritive valoroase!

Citeste si: 3 dispozitive care nu trebuie să lipsească dintr-o gospodărie modernă

Plasticitate ecologică și producție bogată

Plantarea unor seminte lucerna presupune respectarea câtorva condiții de bază pentru a se obține o producție ca la carte. Iată câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont atunci când le cultivi!

Puterea de acomodare la diverse condiții climatice și pedologice constituie din start un avantaj major pentru agricultori. Plasticitatea sa ecologică ușurează procesul de întreținere și o face să fie una din plantele accesibile cultivării. Așa cum arată studiile, cele mai mari producții se obțin în zonele temperate, Solurile profunde, bine drenate, cu un suport de elemente nutritive optim sunt excelente pentru plantarea unor semințe de lucernă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Acestea preferă cernoziomurile, solurile aluvionare și solurile brune permeabile a căror pH este peste 6.2. Pot fi cultivate și pe solurile acide și permeabile care au fost amendate corespunzător pentru a se ajunge la un pH mai mare de 6.0. De asemenea, se comportă bine și pe solurile cu grad mare de sărăturare.

Citeste si: Cum plantezi ceapă și usturoi toamna? Sfaturi pentru o cultură de succes

Consultă calendarul înainte să plantezi semințe de lucernă! Iată de ce totul trebuie făcut "ca la carte"!

Consultă calendarul înainte să plantezi semințe de lucernă! Iată de ce totul trebuie făcut "ca la carte"!

Calendarul de însămânțare

Poți semăna semințe de lucernă atât primăvara, cât și toamna. În acest interval, se mai practică și cultivarea suprafețelor mici. Cu toate acestea, nu se recomandă plantarea în perioadele secetoase de vară, fiind o specie care iubește apa. Atunci când terenul este irigat corespunzător, producția are un randament mult mai bun.

Perioada de înflorire debutează cu luna mai și continuă până în luna octombrie. Planta poate rezista în sol până la 4 – 5 ani, având o durată de viață foarte îndelungată. Chiar și pe timpul iernii, semințele rezistă și nu sunt sensibile la îngheț. Cu astfel de caracteristici, munca fermierilor este mult ușurată.

Citeste si: Planta care se iriga cu apa de mare

Calități deosebite ale acestei plante

Gama variată de soiuri pusă la dispoziție de producători prezintă multiple avantaje.

Pe lângă capacitatea de a se adapta excelent pe perioada iernii și la uzură, acestea produc furaje de înaltă calitate, cu un conținut ridicat de proteine și elemente nutritive, cum ar fi: calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogene, care pot influența ciclul reproductiv la animale. Fânul de lucernă este recomandat în alimentația vacilor de lapte, compoziția sa fiind excelentă pentru creșterea lor. Planta poate fi folosită și ca masă verde, dar și sub formă de fân uscat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Producătorii recomandă ca înainte de orice însămânțare a terenului să citești cu atenție instrucțiunile specificate pe etichetele produselor, pentru a te asigura că vei obține o cultură bogată. Consultă ofertele de soiuri de semințe lucernă și achiziționează-l pe cel mai potrivit condițiilor meteo și tipului de sol pe care urmează să-l cultivi!

Citeste si: Secretul Regelui Charles al III-lea. Ceaiul pe care îl bea zilnic pentru longevitate


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si