Contractor sau angajat în domeniul IT? Avantaje și dezavantaje
Multi specialisti in domeniul IT se intreaba daca este mai avantajos sa fii angajatul unei companii sau un simplu contractor?
Sentimentul de libertate ii atrage cel mai mult pe cei care practica munca freelance, insa lipsa unui loc de munca stabil este un risc destul de mare, pe care nu multi sunt dispusi sa si-l asume. Asa ca iata care sunt avantajele si dezavantajele ambelor optiuni:
In Romania, un contractor este vazut ca un furnizor de servicii si nu este considerat angajat.
In primul rand, un contractor este independent, asa ca intr-o astfel de situatie nu trebuie sa lucrezi pentru altcineva. Iti poti seta singur propriile ore de lucru si te poti ocupa de task-uri atunci cand doresti, in functie de tipul de activitate.
Citeste si: HAOS la metrou, vineri dimineața. Circulația blocată din cauza unui protest al sindicaliștilor
De asemenea, pentru platile pe care le primesti ca antreprenor/contractor independent nu sunt retinute impozitul pe venit federal, si nici taxele FICA. Insa, este recomandat sa platesti in continuare aceste impozite pe baza declaratiei privind impozitul pe profit.
Cand esti contractor lucrezi intotdeauna pe baza unor contracte, iar acest lucru este un mare avantaj. Daca ai un contract, poti stabili clar perioada colaborarii, ce se intampla daca o parte nu isi indeplineste obligatiile sau care este plata fixa pentru fiecare serviciu. Avand un contract, poti solutiona multe dispute, chiar inainte de a incepe.
Cand esti contractor in domeniul IT nu ai nicio garantie a venitului. Chiar daca esti independent, asta nu inseamna ca primesti un salariu regulat. Dar daca ai norocul de a lucra pentru unul sau mai multi clienti, care te platesc in mod regulat, atunci ai o sursa financiara constanta. Iar in cazul in care nu lucrezi pe baza unui contract, exista riscul sa nu fi platit la timp, asa ca platile pot intarzia de fiecare data.
Un alt dezavantaj este reprezentat de cheltuielile de lucru pe care trebuie sa le acoperi singur. Atunci cand lucrezi pentru altcineva, angajatorul iti va asigura biroul si computerul, accesul la Internet, dar si bonurile de masa. In schimb, atunci cand lucrezi de acasa trebuie sa economisesti bani pentru a achita o parte dintre aceste cheltuieli.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Lista completă a noilor restricții din România. DOCUMENTUL adoptat de Guvern
Tot un dezavantaj este si faptul ca un contractor nu beneficiaza de aceleasi avantaje ca un angajat. De exemplu, asistenta sociala si asigurarea de sanatate sunt platite de angajatori, insa, atunci cand lucrezi independent, trebuie sa iti platesti singur asigurarea de sanatate, sau poti opta pentru abonament medical, la o clinica privata.
De asemenea, un contractor din domeniul IT isi asuma singur toata responsabilitatea, atunci cand se ocupa de proiectele anumitor clienti. Iar in cazul unor atacuri cibernetice, acesta poate fi tras la raspundere in instanta, pentru daunele provocate clientilor. Asa ca pentru a evita astfel de probleme este indicat sa optezi pentru o asigurare de raspundere civila profesionala.
Atunci cand esti angajat cu contract, munca ta influenteaza productivitatea companiei si a echipei din care faci parte. De asemenea, un angajat lucreaza exclusiv pentru o singura companie, pe baza unui contract de munca.
De multe ori, venitul lunar se afla printre primele motive pentru care multi experti in IT aleg sa lucreze in continuare ca angajati. Multi dintre ei depind de aceasta siguranta pentru a-si intretine familia, pentru a plati rate la banca, sau pur si simplu, din dorinta de a trai fara griji.
Citeste si: Raed Arafat: „După ora 20.00 trebuie să ai declaraţia pe propria răspundere să spună unde te duci”
Un alt avantaj este acela ca multe companii ofera servicii si pachete speciale de asigurari de sanatate prin clinici private, asa ca poti beneficia de toate aceste lucruri gratuit, ca angajat. Atunci cand ai nevoie de investigatii medicale sau consulturi, poti primi reduceri, sau le poti accesa gratuit, pe baza asigurarii medicale.
Se intampla ca in anumite firme, salariatii sa fie nevoiti sa lucreze peste program, mai ales in perioadele aglomerate ale anului. Iar orele suplimentare trebuie platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice, altfel, angajatorul risca o amenda intre 1000 – 3000 de lei.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
De asemenea, exista riscul ca in anumite companii sa existe intarzieri pentru plata salariilor, sau disponibilizari de personal, iar aceste riscuri ii determina pe unii angajati sa isi schimbe regulat locul de munca.
Un alt dezavantaj este acela ca un simplu angajat nu are putere de decizie, asa ca daca nu esti de acord cu viziunea companiei, sau cu strategiile si directia ei, nu poti alege decat sa parasesti organizatia, sau sa te conformezi deciziilor luate de directori. De asemenea, atunci cand esti angajat, ai intotdeauna un supervizor, asa ca va trebui sa executi anumite cerinte impuse de acesta.
Asadar, viata de angajat si cea de contractor in domeniul IT iti ofera avantaje si dezavantaje, insa, atunci cand esti pregatit sa iti asumi anumite riscuri, o schimbare este binevenita. Incearca sa faci mereu cele mai bune alegeri pentru cariera ta si invata sa iesi uneori din zona de confort, pentru a testa noi experiente profesionale.