Anunțul a fost făcut marți de vicepreședintele Comisiei Europene,Valdis Dombroviskis.

Săptămâna trecută, miniștrii finanțelor europene au convenit asupra unui pachet de măsuri în valoare de jumătate de trilion de euro pentru a amortiza pagubele create de coronavirus, dar au lăsat nesoluționată cea mai controversată întrebare despre cum se poate împărți sarcina financiară.

Citeste si: Două mari companii farmaceutice vor dezvolta împreună un vaccin împotriva coronavirusului

Miniștrii au lăsat, de asemenea, nerezolvată și problema plății fondului de recuperare temporară pentru Europa, deoarece se ajunge la datoriile emise în comun.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă- wowbiz.ro

Întrebat despre posibilitatea finanțării unui astfel de fond cu obligațiuni în valoare de până la 1,5 trilioane de euro, Dombrovskis a declarat, într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt: „Mi-aș putea imagina un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu s-a decis încă”.

Citeste si: Începe testarea bucureștenilor? Anunțul Primăriei Capitalei

El a spus că fondul de recuperare poate fi finanțat cu obligațiuni garantate de o garanție din partea statelor membre.

Întrebat dacă Comisia va strânge bani pe piețele fondului, el a spus că trebuie discutat și se așteaptă ca aceasta să fie pe ordinea de zi a unei viitoare conferințe video a liderilor UE, potrivit Reuters.

Dombrovskis a declarat că Comisia este deschisă tuturor posibilităților permise de Tratatul UE de la Lisabona, adăugând: „Nu excludem nicio opțiune dacă statele membre sunt de acord cu aceasta. După cum știm cu toții, acest lucru nu se aplică eurobondurilor.”

Citeste si: Decretul de prelungire a stării de urgență. Măsurile, punct cu punct

Acordul UE include utilizarea aproape necondiționată a fondului de salvare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) din zona euro pentru împrumuturi acordate guvernelor.

Dombrovskis a spus că nu este sigur că Italia și Spania- lovite în mod deosebit de greu de focarul de coronavirus- ar solicita un împrumut de la MES.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si